hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada 230 milyon çocuğun nüfus kaydı yok

    Dünyada 230 milyon çocuğun nüfus kaydı yok
    expand

    Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNİCEF, 161 ülkede yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Rakamlar ürkütücü. Çünkü UNICEF'e göre dünyada 5 yaşından küçük tam 230 milyon çocuğun nüfus kaydı bulunmuyor. Bu, milyonlarca çocuğun eğitim, sağlık gibi temel hizmetlerden bile yararlanamadığı anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Dünyada her üç çocuktan birinin resmi kaydı bulunmuyor". Bu çarpıcı tespit, UNICEF'in 67'nci kuruluş yıldönümünde açıkladığı rapordan. 161 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, beş yaşından küçük 230 milyon çocuğun resmi bir nüfus kaydı yok.

    Araştırmaya göre, Güney Asya ve Afrika, doğum kayıt oranının en düşük olduğu bölgeler. Doğu ve Güney Afrika'da kayıtlı çocukların yalnızca yarısının doğum belgesi var. Somali, Liberya ve Etiyopya ise doğum kayıt oranının en düşük olduğu ülkeler arasında.

    Bir çocuğun doğum belgesi ile kayda geçen bir nüfusunun olmaması, eğitim, sağlık gibi temel hizmetlerden de mahrum kalması anlamına geliyor. Aynı zamanda, nüfus kaydı olmayan çocukların doğal afet ya da çatışma ortamlarında ailelerinden ayrı düşmesi durumunda tekrar aileleri ile buluşması oldukça zor bir hal alıyor.

    UNICEF Genel Direktör Yardımcısı, doğum kaydının haktan çok daha öte bir şey olduğunu belirtiyor. "Doğum kaydı çocukların unutulmamasının, haklarının inkar edilmemesinin ya da ülkelerinin kaydettiği ilerlemenin kıyılarında kalmamasının bir güvencesidir" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UNİCEF, ülkelerin nüfus ve doğum kayıt sistemlerini geliştirmesi için değişik yöntemler uyguluyor.

    Örneğin, Kosova kayda geçmemiş doğumların belirlenmesi ve bildirilmesi için hızlı sms sitemi uygularken, Uganda'da aylarca süren kayıt işlemleri cep telefonundan sadece birkaç dakikada yapılabiliyor.

    UNICEF, ailelerin çocuklarını nüfusa kaydettirmemesinin altında yatan nedenleri, istenilen ücretlerin fazlalığı, kanun veya süreçleri bilmemek, kültürel engeller ve ayrımcılık olarak sıralıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow