hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyada suikastlar dönemi mi? Uzak Asya’daki gerilimin kodları…

    Güney Kore’de ana muhalefetteki Demokratik Parti'nin liderinin bıçaklı saldırıya uğraması bir kez daha geçmiş suikastlara da dikkat çekti. Japonya’nın eski Başbakanı Şinzo Abe de suikast ile öldürülmüştü. Dünyada suikastlar dönemi mi başladı? Akademisyen Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, CNN TÜRK canlı yayınında Semiha Şahin’in konuya ilişkin sorularını yanıtladı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güney Kore'de ana muhalefetteki Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung'un, Busan'da bıçaklı saldırıya uğradı. Bu saldırı bir kez daha geçmiş suikastlara dikkat çekti. 

    Dünyada suikastlar dönemi mi başladı? CNN TÜRK canlı yayınında Semiha Şahin’in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Akademisyen Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, şu değerlendirmelerde bulundu:

    Dünyada suikastlar dönemi mi Uzak Asya’daki gerilimin kodları…

    "Maalesef son yıllarda siyasi suikastlar başvurulan yöntemler haline geldi. Bunun birçok amacı var. Birincisi bunu etki odaklı harekât kavramı olarak ifade ediyoruz. Yani kitleleri, kamuoyunu özellikle sansasyonel eylemler gerçekleştirerek siyaseten de değiştirme amacı taşıyor. Sadece bu doğudaki ülkelerde değil son yıllarda Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden tutun İsrail’in dün gerçekleştirdiği Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı’na, Rusya’da gerçekleşen suikastlara ve özellikle Wagner liderinin uçağının düşürülmesi olayı gibi birçok boyutta son yıllarda dünyanın böyle bir siyasi suikastlar içerisine girdiğini görüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun bir temel sebebi var o da savaş ve değişen mücadele yönteminin çoklu olarak gerçekleşmesi. Yani sadece bir cephe merkezli değil bu mücadelenin birçok boyutta bir araya gelmesi. Bir diğeri bir politik gündem belirleme var, çünkü bu ülkelerin birçoğunda özellikle yaklaşan seçimlerden tutun önemli kararların alınacağı yani kamuoyunun bunun içerisine dahil edileceği birçok konuda böyle bir yönteme başvurulduğunu görüyoruz. Güney Kore'de ve yine Kore’nin devam eden tartışmalarında da muhalefetle ilgili son yıllarda değişen bir tansiyon söz konusuydu. Bu da maalesef bu girişimlerde kendisine de yer buluyor."

    HALK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

    "Birincisi buradaki iradeyi sarsmak, korku, etki sağlamak ve o kamuoyu desteğini buradan uzaklaştırmak. Mesela Şinzo Abe örneği bu konuda öne çıkıyor. Çünkü Japonya'nın yapılacak seçimlerinde tekrardan seçilme ihtimali oldukça yüksekti. Dolayısıyla, bu bir terör eylemidir aslında. Terörün amacı da politik bir mesaj vermektir. Birinci amacı bu politik mesajla birlikte korku yaratmak, kitleleri etkilemek. Bu Amerika başkanlarında yaşanan bu Lincoln suikastından tutun bugüne kadar benzer ögeler taşıyor. Yine alternatif muhalefet isimleri, dünyanın başka ülkelerinde de bunu örnek verdik. Kitleler üzerinde etki oluşturarak karizmatik isimleri tercih eder genellikle bu suikastlarda. Orada oluşturulacak politikayı, bir süre sonra onun lidersiz bırakılmasını, bu siyasi harekete bir sahip bırakılmaması gibi sonuçları oluyor. Dünya tarihinde de bunların bu amaca hizmet ettiğini görüyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslolan şu. Bu suikastların ortaya çıkarttığı toplumun buna nasıl direnç gösterdiği. Toplum buradan bir kenetlenme de sağlayabilir, bunun ortaya çıkarttığı politik ortama yeni liderlerin ortaya çıkması önemli. Tabii bir politik kültür gerektiriyor, bir bilinç gerektiriyor, toplumsal uzlaşı ve milli bir irade gerektiriyor. Bu örneklere de çok az rastlasak da böyle bir gerçekliği de var bunu da unutmamak gerekir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAĞLANTILI OLABİLİR Mİ?

    "Bu iki örnek birbirinden ayrı görünüyor. Çünkü İsrail-Hamas mücadelesi başlı başına yaklaşık 90 gündür ayrı bir denklemde ilerliyor. Kore’deki örneğin de kendi içerisinde dinamikleri var. Özellikle artan siyasete karşı bakış açısında bir sertleşme vardı bu tansiyon da bu zemini biraz ortaya çıkartıyor. Ama önemli olan soru şu. Bu doğu ülkelerinde özellikle Uzak Doğu'da çok fazla gündeme gelmezdi. Demek ki burada böyle bir suça eğilim veya siyaseti demokrasi dışı yöntemlerle belirleme yönünde de bir eğilim var. Endişe verici tabii."

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow