hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hakaretlerinde ısrarcı

    Hakaretlerinde ısrarcı
    expand

    ABD'de bu yılki başkanlık seçimleri için yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarından Teksas Valisi Rick Perry, Türkiye'ye yönelik sarf ettiği sözleri savundu. Perry'ye tepki Demokratlardan geldi: "Birçok defa küresel politikaya dair kavrayış eksikliği içinde olduğunu gösterdi."

    Perry, Cumhuriyetçilerin başkan adaylarına yönelik FOX TV'de düzenlenen açık oturumda söylediği, ABD ve Türkiye'de infial yaratan Türkiye hakkındaki ağır sözleriyle ilgili olarak CNN televizyonunda gazeteci Wolf Blitzer'ın programına bağlandı.

    Blitzer'ın "Sözlerinizi tekrar gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Perry, "Hayır asla" dedi ve "2011 yılında 140-160 töre cinayetinin olduğu bir ülkeyle Amerika'nın ilişki kurmaması gerektiğini" ileri sürdü.

    Perry, "Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısını savaş eylemi olarak nitelediğini ve bölgedeki gerçek Amerikan müttefiki olan İsrail'e karşı giderek daha agresifleştiğini" öne sürerek, "Erdoğan rejiminin bir şekilde saygımızı hak ettiği fikri doğru değil" ifadesini kullandı.

    "Türkiye'nin, Atatürk'ün ortaya koyduğu Batılı duruşundan uzaklaştığını" ileri süren Perry, "ABD'nin töre cinayetlerine izin verilen bir ülkeye dış yardım göndermemesi gerektiğini" savundu.

    Blitzer'ın, Amerika'nın Türkiye'ye yardım yapmadığı, Türkiye'de töre cinayetlerinin yasak olduğu ve Türk hükümetinin de böyle bir şeyi desteklemediği sözlerini kabul etmeyen Perry, sinirlenip, CNN sunucusuna "Töre cinayetlerini mi savunuyorsun?" diye sordu.

    Blitzer'in, Perry'ye "Türkiye'nin liderlerinin İslamcı terörist" olduğu yönündeki sözlerinin arkasında olup olmadığına yönelik sorusu üzerine, Perry, töre cinayetlerini kastederek, "Kendi vatandaşlarına bu şekilde muamele ediyorlarsa bu terminolojiye yaklaşıyorlar" dedi.

    "Türkiye'nin Amerika'ya izahatta bulunması gerektiğini" ileri süren Perry, "sözlerinden dolayı pişman olmadığını ve Türkiye'nin ABD'nin sahip olduğu Batılı değerleri yansıtan bir ülke olup olmadığı konusunda karar vermesi
    gerektiğini" öne sürdü.

    Demokratlar tepki gösterdi

    Öte yandan Rick Perry'nin Türkiye'ye yönelik sarf ettiği sözlere ABD Kongresi'nin Demokrat Partili üyelerinden tepkiler geldi.

    Washington'da Turkish Coalition of America (TCA) adlı kuruluşun yeni ofisinin açılışı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grubu Başkanı John Larson, bu konudaki görüşlerini açıkladı.

    Ulusal Cumhuriyetçiler Kongre Komitesi Başkanı Pete Sessions ve 8 Kongre üyesi ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın da katıldığı resepsiyonda Larson, Teksas Valisi Perry'nin birçok defa küresel politikaya dair "kavrayış eksikliği içinde olduğunu" gösterdiğini belirtti.

    "Yeni bir tane daha"

    Larson, Perry'nin Türkiye'nin rolü ve ABD'nin değerli müttefiki olduğu gerçeğini de kavrayamadığını söyledi.
    Larson, "ABD'nin gerek Ortadoğu'da gerekse dünya genelinde yürüttüğü çabaların başarılı olabilmesi açısından Türkiye gibi büyük bir müttefikinin sağlamış olduğu desteğin çok kritik önem taşıdığını" ifade ederek, "Adaylar, maalesef siyasi iklim içerisinde, partileri içerisindeki yarışta bu kadar gerilerde kaldıkları zamanlarda kalabalıkların duygularına eğilecek sözler söyleyebiliyorlar, ama bunlar ne Amerikan halkının ne de Amerikan hükümetinin hislerini yansıtıyor" dedi.

    "Perry'nin sözlerini ilk duyduğunuzda ne düşündünüz?" sorusu üzerine Larson, "Eğer onun birçok konu hakkında söylediklerini dinlerseniz, 'evet yeni bir tane daha' dersiniz" dedi.

    Larson, Perry'nin, yıllar içerisinde birikerek artan stratejik ittifak ve dostlukların sofistike doğası ve önemine dair "tamamen bir kavrayış eksikliği" içinde olduğunu kaydetti.

    Perry'nin sözlerini benimseyen bir kitle olup olmadığına yönelik bir soru üzerine de Larson, "her daim her ülke hakkındaki bu tür açıklamalara kulak veren küçük bir kitlenin olabileceğini" belirtti. Perry'nin şu anda bir yarışta
    olduğuna ve desteğini artırmak için toplumun en küçük kesimlerine bile ulaşma gayreti yürüttüğüne dikkati çeken Larson, "Bence kendisi de yarışı en son sırada bitirecek" ifadesini kullandı.

    "Gerçeklere dayanmayan tanımlamalar yapmak yanlış"

    ABD Kongresi'nde Perry'nin valisi olduğu Teksas eyaletini temsil eden milletvekili ve Adalet ve İç Güvenlik Komitelerinin üyesi Sheila Jackson Lee, hem ABD Başkanı Barack Obama hem de ABD Dışişleri Bakanlığı ve federal hükümetin Türkiye ile aralarındaki güçlü dostluk bağlarını net biçimde ortaya koyduğunu söyledi.

    ABD Başkanı olmak için yarışan ve henüz partileri tarafından başkanlık seçimlerinde aday gösterilmeyen aday adaylarının Amerikan halkı adına konuşmaması gerektiğine dikkati çeken Lee, "Irak'ta veya diğer başka ülkelerde Türkiye'nin ABD'ye sağladığı yardımlar bakımından, iki ülke arasındaki güçlü çalışma ilişkisi olduğunun şüphe götürmediğini" vurguladı. Lee, bölgede karşılaşılan zorluklarla alakalı olarak Türkiye ile sürekli diyalog içerisinde olduklarına değindi.

    Türkiye'nin Müslüman ve demokratik bir ülke olduğunun ABD'deki birçok kesim tarafından bilindiğini ifade eden Lee, ABD'de farklı dinlere saygı gösterildiğini belirterek bir ülke hakkında gerçeklere dayanmayan tanımlamalar
    yapmamın yanlış olduğunun altını çizdi. Lee, sözlerine şöyle devam etti:

    "Gerçeklere dayanmayan suçlamalarda bulunmak yerine, diplomasi ve dostluğu geliştirme arayışı içinde olmamızın daha uygun olduğu düşüncesindeyim. Bu seçim kampanyası döneminde adayların, ABD'nin müttefiklerinden biri hakkında yanlış tanımlamalar yapmadan önce, araştırma yapmaları ve ellerinde gerçeklere dayanan bilgilerin olması gerekir. İnsanlarımızın, iki ülke olarak dünyanın iyiliği adına ve barış ve demokrasiyi destekleme uğrunda birlikte çalışıyor olduğumuzu bilmesi gerektiğini düşünüyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow