hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Huawei krizi giderek büyüyor

    Huawei krizi giderek büyüyor
    expand

    Kanada Federal Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek için sahtekârlık yaptığı gerekçesiyle aradığı ve Kanada’da tutuklanan Çin teknoloji şirketi Huawei’nin Mali İşler Direktörü (CFO) Ming Vancou’nun (47) ABD’ye iade sürecinin başlatıldığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin, karara tepki gösterdi. Kanada Adalet Bakanlığı, ABD’ye iade tarihinin belirlenmesi amacıyla Ming Vancou’nun 6 Mart’ta Vancouver’da mahkemeye çıkarılacağını açıkladı. Çin telekomünikasyon şirketi Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı olan Ming, aralık ayında Vancouver’da uçak değiştirirken, ABD’nin talebiyle tutuklanmıştı.

    Ming’in tutuklanması tam da Trump yönetimi ile Çin arasında ticaret savaşlarının yaşandığı bir döneme denk geliyor. 10 milyon Kanada doları karşılığında kefaletle serbest kalan Ming Vancou hali hazırda Kanada’da. Çin, ABD’nin Ming’e yönelik suçlamalarını kuşkuyla karşılıyor ve suçlamaların Huawei şirketine zarar vermeye yönelik ‘güçlü siyasi motivasyonun’ ürünü olduğunu savunuyor.

    "Siyasi bir vaka"

    İade kararının hem Kanada, hem de ABD’nin Çin’le ilişkilerini daha da germesinden endişe duyuluyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Kanada’nın iade sürecini başlatmasına ilişkin, “Bundan güçlü şekilde hoşnutsuzluk duyuyor, kararlılıkla buna karşı çıkıyoruz” ifadesini kullandı. Lu, konunun, ‘siyasi bir vaka’ olduğunu savunarak ABD’yi, Ming’e yönelik tutuklama ve iade talebini geri çekmeye, Kanada’yı da Huawei CFO’sunu bir an önce serbest bırakmaya çağırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ming Vancou’nun tutuklanmasının ardından Çin, Kanadalı eski bir diplomat olan Michael Kovrig ile iş damı Michael Spavor’u, ulusal güvenliği tehlikeye atan faaliyetlerde bulunma iddiasıyla tutuklamıştı. Çin ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığı davasından, 2016’da 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir başka Kanada vatandaşı Robert Schellenberg’i de ölüm cezasına mahkûm etmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow