hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran medya atağına mı hazırlanıyor?

    İran medya atağına mı hazırlanıyor
    expand

    İran, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani göreve geldiğinden bu yana uluslararası diplomasinin en çok dikkat çeken aktörü. Önceleri düşman olan iki ülke ABD ve İran’ın Dışişleri Bakanlarını Cenevre’de nehir kenarında muhabbet ettirecek kadar ilerleyen bir etkileşim, Twitter’ı aktif kullanan devlet erkanı ve sosyal medya üzerinden somutlaşan Ruhani’nin imajını yöneten bir PR çalışması…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran’da değişim rüzgarını yansıtan unsurların listesi uzayıp gider. İran son dönemde bir de medya alanında girişime hazırlanabileceğinin sinyalini veriyor. O girişim de 80 yıllık devlet ajansı IRNA’nın Türkiye’deki medya organlarıyla işbirliğini artırma çabası.

    Geçtiğimiz günlerde IRNA Genel Müdürü Muhammed Hodadi İstanbul’daydı. Bir grup gazeteci ile İran’ın İstanbul Konsolosluğu’nda bir araya geldi. Başkonsolos Mohsen Mortezaeifar kendisini “İran’da devrim sonrası iletişimin ustası, işin piri” diye tanıttı. Hodadi daha önce İran Dışişleri Bakanlığı’nda da görev yapmış. Yani hem diplomasi deneyimi var hem de medya.  8 yıldır da IRNA’nın başında.

    "İran denilince akla doğalgaz gelmesin"

    IRNA 1934’te kurulmuş. 5 tane gazete var bünyesinde. Görme engelliler için olanı da var hatta. Eğitim de veriyor ajans. 5000 öğrencili bir fakülte var ajansa bağlı. Yeni gazeteciler oradan yetişiyor. IRNA Genel Müdürü Hodadi “Bizim bölgeye bakınca hep çatışma görüyoruz” diye başladı söze. Oysa anlatacak başka hikayelerimiz de var. Yatırım da var, teknoloji de. Hodadi “Türkiye’de İran denilince akla doğalgaz, İran’da da Türkiye denince akla sadece tekstil gelmesin artık. İki ülkenin halkları iki ülkenin medyasından birbirine daha yakın. Türkiye’de olanları neden başka kaynaktan alalım. Yaşananlardan ya haberimiz olmuyor ya da geç oluyor, bir proje olmalı” diyor. Amaç dolaylı olan haber akışını direkt hale getirmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IRNA’nın hem İngilizce hem de Türkçe internet sitesi var. Türkçe sitesi içerik olarak biraz daha zayıf olsa da. Medya deyince akla hem gelenekseli geliyor hem de sosyali. O ülke İran olunca internet de Twitter da konuşuldu haliyle. IRNA’nın da Twitter hesabı var. Onlar da bu dünyada artık her şeyin daha hızlı olduğunun farkında. “Elde tek bir telefonla artık herkes gazeteci” diyor Hodadi. “Haber bu kadar hızlıyken, biz neden birbirimizden haber almakta bu kadar yavaş kaldık” mesajını veriyor.

    IRNA Türkiye’de devletin ajansı olarak Anadolu Ajansı ile de irtibat halinde. Anlaşıldığı kadarıyla orayla da işbirliği zemini yoklanıyor. 

    Mısır ordusu bandosunun Rusya Ulusal Marşı'yla imtihanı 

    Berna Laçin Küba'dan isyan etti! 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow