hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Gazze'de sivillere güvenli bölge bırakmadı

    KAYNAKBBC

    İsrail, aylardır Gazze Şeridi'ne saldırmaya ve tahliye emri vermeye devam ediyor. BBC Arapça, bölgeye dair analizinde İsrail ordusunun Gazze topraklarının dörtte üçünden fazlasını tahliye bölgesi olarak belirlediğini ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail, aylardır Gazze Şeridi'ne saldırmaya ve şeridin farklı noktaları için tahliye emri vermeye devam ediyor. BBC Arapça, saldırıların başladığı 7 Ekim'den itibaren İsrail ordusunun tahliye emri verdiği bölgelerin analizini yaptı. Elde edilen veriler, İsrail'in Gazze'deki sivillerin tahliyesi için belirlediği bölgelerin toplamda 281 kilometre karelik bir alan kapladığını gösterdi. Bu da şeridin yüzde 77'si yani 4'te 3'üne karşılık geliyor. Şeritte Gazzeliler için belirlenen ve tahliyeleri istenen güvenli bölgenin boyutları 60 kilometrekareye kadar daralmış durumda.

    İsrail Gazzede sivillere güvenli bölge bırakmadı

    İsrail ordusu, şeride yönelik tahliye emri verdiği noktaları giderek genişletti. Yapılan grafiğe bakıldığında Gazzelilerin çok küçük bir alana sıkışmaya zorlandığı dikkat çekti.

    İsrail Gazzede sivillere güvenli bölge bırakmadı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saldırıların başladığı 7 Ekim'de İsrail, Gazze'nin farklı bölgelerindeki sivillere ilk hava saldırıları öncesinde güvenli bir yere gitmelerini söyledi. İleriki günlerde ise kuzeydeki Gazzelilere güneye gitmeleri söylendi. Kasım ayında İsrail, güney ile merkez bölgelerin daha geniş bir kısmını kapsayan yeni tahliye bölgelerini duyurdu. Aralık ve ocakta İsrail'den gelen tahliye uyarıları, güneydeki Han Yunus ve etrafındaki bölgelere kadar ilerledi. Mayıs ayına gelindiğinde ise Refah'a kara operasyonunun başlatılması üzerine bu bölgenin de yarıya yakını tahliye bölgesi ilan edildi.

    İsrail Gazzede sivillere güvenli bölge bırakmadı

    7 Mayıs'ta İsrail güçlerinin Mısır sınırındaki Refah'ın Gazze tarafına ilerleyerek burayı ele geçirmesinin ardından yüz binlerce Gazzeli bir kez daha yerinden edildi. BM, İsrail tankları Refah'a girdiğinden beri 800 bine yakın sivilin buradan kaçtığını belirtti. İsrail'in tahliye emriyle güvenli denilen bir tarım alanı olan Mevasi'ye yönelen Gazzeliler ise çaresizlik içinde. Kum ve çölden oluşan bölgede su, gıda gibi eksiklikler çok ciddi boyutta.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow