hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İtalya basınının gündemi yine Türkiye

    İtalya basınının gündemi yine Türkiye
    expand

    İtalya basını güne yine Türkiye ile uyandı. Gazetelerde İsrail saldırısının yorumları devam ederken, İskenderun'da bıçaklanarak öldürülen din adamı Monsenyör Luigi Padovese cinayetine de geniş yer ayrıldı.

    Corriere della Sera:
    Corriere della Sera gazetesi ilk sayfasından  "Türkiye; İtalyan Piskopos şoförü tarafından öldürüldü" başlığıyla duyurduğu haber için iki tam sayfa ayırdı.

    "Öldürülen İtalyan din adamı; Korkuyordu" alt başlığını takiben Padovese'ye görevini devrettikten sonra İzmir Başpiskoposu olarak atanan Ruggeo Franceschini'nin, "San Policarp Kilisesi'ne molotof kokteyli koyan kişi için de akli dengesinin bozuk olduğunu söylediler.  Çok fazla kolay bir yöntem" sözlerine yer verildi.

    Bunun yanında cinayetle ilgili Padovese'nin ailesinin, "Luigi Murat'dan korkuyordu. Psikolojik problemleri olduğundan şüpheleniyordu" açıklamasına yer verildi.

    İskenderun'da Padovese'yle birlikte çalışan Rahibe Eleonora'nın da Murat'ın psikolojik sorunları olduğu yönünde açıklamada bulunduğuna değinildi.

    Haberde ayrıca, Padovese'nin Türkiye'nin AB'ye girişiyle ilgili daha önce yaptığı bir açıklamaya da yer verilerek, "Türkiye'nin AB'de olması, kapıları politik İslamizme açmak demek değildir. Bu fikir korkudan kaynaklanıyor. İslam tehdidi Arap dünyasından geliyor, Türkiye'den değil" yorumu yer buldu.

    Vatikan'ın yorumu, "Vatikan: Korkunç bir eylem. Papa Kıbrıs'a hareket etti" başlığı altında yayımlanırken, "Papa'yı Paphos Havalimanı'nda Padovese karşılayacaktı" ifadesi kullanıldı.

    Vatikan'ın il önce Santoro cinayetiyle bağlantılı açıklamalarda bulunduğu ancak, ailesi ve Rahibe Eleonora'nın açıklamalarının ardından bu bağlantının geçerliliğini kaybettiği belirtildi.

    Corriere Della Sera ayrıca İsrail saldırısına ilişkin gelişmelere de iki tam sayfa ayırdı.

    Vatikan'ın Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması gerektiği yönündeki açıklamalarını, "Gazze, Vatikan bir soruşturma istiyor; Ambargonun kaldırılma zamanı geldi" başlığıyla duyuran gazete, saldırıdan sağ kurtularak ülkelerine dönen İtalyanların "Psikolojik ve fizyolojik şiddet gördük" iddiaları üzerine, Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin “Dostumuz İsrail'den açıklama isteyeceğiz" sözlerine yer verildi.

    La Repubblica:
    La Repubblica gazetesi de Padovese cinayetini "Türkiye, İtalyan Piskopos evinde bıçaklanarak öldürüldü" başlığıyla duyurdu.

    Haberin devamında "Vali: Padovese'nin ölüm nedeni politik değil" altbaşlığı kullanılırken, "Rahibe Eleonora: Bana saat 13.00 sularında Kıbrıs'a Murat ve kendisi için alınan biletleri iptal etmemi çünkü kendini iyi hissetmediğini söyledi, bir saat sonra öldürüldü" açıklaması yer aldı.

    İzmir Başpiskoposu Ruggeo Franceschini'nin, "Murat'ı sakin biri olarak tanıyorum. Psikolojik yardıma ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Polisin söylediklerine inanmak çok zor" yorumunun kullanıldığı haberde, Milano Başpiskoposu Dionigi Tettamanzi'nin Padovese için yas tuttuğu ve "Hayatını başkalarının sevgisi için adadı" dediği belirtildi.

    Vatikan Hristiyan Birliği Komitesi Başkanı Kardinal Walter Kasper, "Gizlerle dolu bir cinayet. Ama diyalog devam etmeliö yorumu da haberde yer buldu.

    Gazetede İsrail saldırısıyla ilgili ise "İsraili Gazze için bir aralık" başlığı kullanılırken "Kurbanlar arasında bir Amerikalı var. Şimdi Amerika da soruşturma istiyor" değerlendirmesi yapıldı.

    La Stampa
    :
    La Stampa Gezetesi de "İtalyan Piskopos öldürüldü" başlığıyla Padovese cinayetini manşetten duyurdu.

    "İslamcılarla diyaloğu sağlayan piskopos öldürüldü" alt başlığının kullanıldığı haberde, "Papa'ya tavsiye veriyordu ve barış için çalışıyordu. Papa'nın Kıbrıs'da yapacağı konuşmada eli var" yorumu yer aldı.

    Daha önce İskenderun'da aynı görevde bulunan Kardinal Sergio Sebastiani'nin, "Santaro gibi fanatizm atmosferinde öldü" sözleri yer buldu.

    Ali Ağca'nın Papa'yı öldürme girişimiyle ilgili süreci de yöneden Hakim Rosario Priore'nin ise, “Hristiyanlar tehlikeli bir İslam dünyasını inceliyor" ifadesi kullanıldı.

    İsrail saldırısıyla ilgili de saldırıdan kurtulan İtalyanlar'ın "Bir cehennemdi" yorumu da "Bir çok ceset gemiden denize atıldı. Ölü sayısı çok daha fazla. Liste birebir incelenmeli" değerlendirmesi de haberde yer buldu.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İsraille ilişkiler ilelebet değiştiö şiklinde konuştuğu da vurgulandı.

    Quatidiano Nazionale:
    Quatidiano Nazionale gazetesi, "Şehitlik asla bitmiyor" başlığıyla verdiği Padovese cinayeti için "Ölüm üzerinde sır ve Papa'nın Kıbrıs misyonuyla ilgili şüphe" altbaşlığı kullanıldı.

    Avvenire:
    Vatikan'ın resmi yayın organlarından Avvenire gazetesi manşetten  "Türkiye, kurban bir piskoposö başlığıyla verdiği haberde "Padovese evinde bıçaklanarak öldürüldü. Monsenyör Padovese, 6 yıldır Anodolu'da mevcut durumda diğer dinlerle diyalog yolları arıyordu. Bugün Papa'nın Kıbrıs ziyaretinde olmayı planlıyordu" ifadesi yer aldı.

    Haberde Trabzon'da 2006 yılında işlenen Santoro cinayetiyle bağlantı kurularak, "Bu kez kişisel nedenlere bağlanıyor" yorumu yapıldı.

    Liberazione:
    Liberazione gazetesinde İsrail saldırısına yine geniş yer ayrıldı. "Gizli gerçek" manşetiyle yayınlanan haberde, "Ölü sayısı söylenenden çok daha fazla. Bazıları öldürüldükten hemen sonra denize atıldı. 170'den fazla yaralı var, bunlardan bazılarının durumu ağır. Erdoğan kabul etmese de ölü sayısı 9'dan daha fazla" iddialarına yer verildi.

    Gazetede Padovese cinayeti de “Türkiye, Piskopos Padovese öldürüldüö başlığı altında "Kürt şoför tutuklandı. Resmi makamlara göre akli dengesi yerinde değil. Ama İzmir'den Monsenyör franceschini inanmıyor" yorumuyla verildi.

    İl Giornale:
    İl Giornale gazetesi, "Bir katolik piskopos Türkiye'de katledildiö başlığıyla verdiği Padovese cinayeti için ayrıca "Luigi Padovese şoförü tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Neden kişiselmiş. Ama bu yeni cinayet ülkenin hristiyanlar için ne kadar riskli olduğunu gösterdi" yorumu yapıldı. Haberde Ssantoro cinayetiyle de bağlantı kuruldu.

    İsrail saldırı hakkında da gazetede "Ortadoğu'da tansiyon yüksekö yorumu yapılırken, "İtalyanlar ilü sayısının 9'dan fazla olduğunu söylüyor, Erdoğan kabul etmiyor" denildi.

    İl Manifesto:
    İl Manifesto gazetesinde de İsrail Saldırısı manşetteki yerini korudu. "Gazze'nin tanıkları" başlığı altında "İtalyanlar dövüldükleri ve soyulduklarını söylüyor" değerlendirmesi yapıldı.

    Gazetede Padovese cinayeti için de, "Piskopos Padovese bıçaklanarak öldürüldü" başlığı, "Türkiye; neden politik değil" ifadesi kullanıldı.

    ABD BASINI

    İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı, Amerikan medyasında geniş yer bulmaya devam ediyor.

    Amerikan televizyon kanalı CNN'in internet sitesinde, Lehigh Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü öğretim üyesi ve Carnegie Endowment adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Henri Barkey imzasıyla, "Türkiye, Orta Doğu'nun lideri olarak ortaya çıkıyor" başlıklı bir makale yayımlandı.

    Yazısında Barkey, Arap ülkelerinin geçmişte Türkiye'ye karşı güvensizlik duymuş olsa da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendini başarıyla Orta Doğu'nun lideri haline dönüştürdüğünü belirtti.

    Erdoğan'ın şu anda Arap caddelerinde bir kahraman haline geldiğini ifade eden Barkey, Başbakan'ın iki yıl içinde, az sayıda Arap liderinin yapabileceği bir şeyi başararak, İsrail'i köşeye sıkıştırdığını kaydetti.

    Washington Post: gazetesinde yayımlanan David Ignatius imzalı köşe yazısında da, gemilere saldırının bu hafta başında patlak vermesinden bu yana Beyaz Saray'ın, "iki sinirli dostunun" (Türkiye ve İsrail) çıkarları arasında denge kurmaya çalıştığını belirtti.

    Ignatius, ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinin, İsrail'in, kendininkilerin yanında Amerikan çıkarlarını da düşünmesini ve "daha güvenilir ve sorumlu bir ortak" olarak hareket etmesini istediğini kaydetti.

    İsraillerin uluslararası soruşturma çağrılarına meydan okumasının kendi izolasyonlarını artıracağı yorumunu dile getiren Ignatius, yazısında Obama ile Erdoğan arasında bu hafta yapılan telefon görüşmesine de değindi.

    Ignatius, bir Amerikalı yetkiliye dayanarak, Obama'nın Erdoğan'a, Gazze'deki insani soruna çözüm bulmaları gerektiğini söylediğini, Erdoğan'ın ise Türkiye ile İsrail arasında iyi ilişkiler kurulmasının bölgesel istikrar için önemli olduğu hususunda Obama ile aynı görüşü paylaştığını ve Türkiye'nin ilişkilerin daha fazla kötüleşmesini istemediğini ifade ettiğini belirtti.

    Ignatius, Obama yönetiminin "olaylara sadece tepki vermek yerine, onları idare eden" bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini de kaydetti.

    Boston Globe: gazetesinde Stephen Kinzer imzasıyla yayımlanan yazıda da Türkiye'nin bugün Orta Doğu'da tarihinde hiç olmadığı kadar hayranlık duyulan ve saygı gören bir ülke konumunda olduğu belirtildi.

    İsrail'in saldırısına tepki olarak düzenlenen sokak protestolarındaki hissiyatın politika oluşturma mekanizmalarını etkilemesine izin vermenin, Türkiye'nin çıkarlarını zarara uğratacağını ifade eden Kinzer, "Türkiye'nin geleceğini en çok destekleyecek ve en çok güvence altına alacak tek faktör sakin bir Orta Doğu ve bu hedefe İsrail'in işbirliği olmadan ulaşılamaz" dedi.

    Kinzer, Türkiye'nin, vatandaşlarının yabancı bir ordu tarafından saldırıya uğramasına kayıtsız kalamayacağını, ancak aşırı tepki vermenin, "yarım asırdır bölgede iyi hizmetler sunan ve gelecek için umut verici olanakları içinde barındıran Türkiye-İsrail ekseninin daha da zayıflamasına neden olacağı" görüşünü dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow