hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    La Tomatina Festivali artık paralı!

    La Tomatina Festivali artık paralı
    expand

    İspanya'da Valencia'nın Bunol ilçesinde düzenlenen domates savaşı festivali (La Tomatina), ekonomik krizin etkisiyle bu yıl özelleştirilerek girişi paralı yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçmişi 1945'e kadar uzanan ve 1958'den bu yana festivale dönüştürülerek her yıl ağustos ayının son çarşambasında yapılan Bunol'daki domates savaşına katılmak bu yıldan itibaren paralı olacak.

    İspanya'nın hemen hemen her bölgesinde olduğu gibi bir halk etkinliği olan domates savaşı, ekonomik krizle yeni bir şekil aldı. 2012 yılındaki resmi kayıtlara göre 4,1 milyon euroluk borcu olan Bunol belediyesi, yaklaşık 140 bin euroluk festival masrafını  karşılayacak durumda olmadığını açıklayarak, organizasyonu özel şirketler aracılığıyla gerçekleştirme kararı aldı. 10 bin nüfuslu Bunol'a, geçtiğimiz yıllarda festival dolayısıyla 40 bine yakın kişi gelirken, bu yıl yapılan değişiklikle domates savaşına katılım 20 bin ile sınırlandı.

    Katılımcıların 15 binine giriş bileti kesileceği, Bunol halkı için de ücretsiz 5 bin kişilik yer bırakılacağı bildirildi.

    Domates savaşına katılım için biletlerin fiyatı 10 euro olarak açıklanırken, domateslerin bulunduğu kamyonların üzerinde olmak isteyenlerin 750 avroya kadar ödemeleri gerektiği belirtildi.

    Organizatör şirketlerden verilen bilgilerde, 28 Ağustos çarşamba günü öğle saatlerinde yapılacak domates savaşı için biletlerin hemen hemen tamamının satıldığı ifade edildi. Biletlerin bireysel değil turistik gruplara satıldığı vurgulandı. Festival için özellikle Valencia'dan Bunol'a geliş olurken, normalde 29 euro olan gidiş-dönüş otobüs bileti yerine, "yolculuk, rehberlik, festivale giriş bileti" şeklinde 55 avroluk fiyat uygulandığı kaydedildi.

    Bunol'un merkezindeki 400 metrelik bir sokak içinde gerçekleştirilen domates festivalinde her yıl 100 tondan fazla domates tüketiliyor. Katılımcıların sadece yüzde 10'luk bir bölümü İspanyol olurken, 60'a yakın farklı ulustan yabancıların çoğunluğunu ise Avustralyalılar, Japonlar ve İngilizler oluşturuyor.

    2007 yılında başlayan ve İspanyolların yaşam tarzını her geçen yıl daha da olumsuz yönde etkileyen ekonomik kriz nedeniyle Bunol belediyesinin aldığı festivali özelleştirme kararının İspanya'daki diğer belediyelere de örnek olabileceği ve halk festivallerinin özelleştirilmesi uygulamasına yenilerinin ekleneceği tahmin edliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow