hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lut Gölü'nde kuruma tehlikesi

    Lut Gölünde kuruma tehlikesi
    expand

    Yeryüzünün en alçak noktası ve dünyanın tuz oranı bakımından en tuzlu üçüncü gölü kabul edilen Ürdün-İsrail-Filistin sınırındaki Lut Gölü (Ölüdeniz), su seviyesinin alçalması nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lut Gölü'nün, su seviyesindeki alçalma ve göl sularının çekilmesi nedeniyle etrafında büyük oluklar açılmış durumda. Tuz oranının yüksekliği, akarsu çıkışı olmayan göle akan tek önemli kaynak olan Ürdün nehrinin sularının azalması, gölün etrafında büyük olukların oluşmasına, yağmur suyunun azlığı da yıllık su seviyesinin 80 santimetreye gerilemesine yol açıyor. Bu durum ise gölü kuruma tehlikesine maruz bırakıyor.

    Ürdün hükümetine bağlı Doğal Kaynaklar İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Bessam Tıravne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Su seviyesinin yıllık 80 santimetreye alçalması nedeniyle Ölüdeniz tehlikede. Göl kenarında büyük oluklar açıldı. Bu oluklar bazı yerlerde 10 metreyi bulan çukurluklar haline geliyor" dedi.

    "İsrail, nehir sularını Taberiye'ye çekiyor"
    Tıravne, "Ölüdeniz suyunun buharlaşma oranındaki artış da gölü ağır tuz kütlelerinden ibaret bir yere dönüştürebilir. Ölüdeniz, temel kaynağı olan Ürdün Nehri'nden gerektiği kadar beslenemiyor çünkü İsrail, nehir sularını Taberiye gölüne doğru çekiyor" diye konuştu. Kızıldeniz'den Ölüdeniz'e su aktarılmasını amaçlayan proje hakkında bilgi veren Tıravne, projenin su seviyesinin  yükselmesine katkı sağlayacağını belirtti.

    Sapanca Gölü'ndeki kuraklık havadan görüntülendi!

    Eski Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Su Uzmanı Sufyan Et-Tel ise projenin birkaç santim dışında su seviyesini fazla yükseltmeyeceğini ifade etti. Tel, "Ölüdeniz'i eski su seviyesine çıkartmanın ilk yolu, İsrail'in elinde bulundurmaya çalıştığı Ürdün nehrini eski dönemindeki haline getirmektir" dedi.
    İsrail, Ürdün ve Filistin arasında, Aralık ayında Dünya Bankası'nın Washington'daki merkezinde, bölgedeki su kaynakları sıkıntısını çözmek amacıyla Kızıldeniz'i Ölüdeniz'e bağlayacak su boru hattı inşa edilmesini içeren bir anlaşmaya imza atmıştı. Anlaşma ile Kızıldeniz ile Ölüdeniz arasında 180
    kilometrelik bir boru hattı inşa edilerek, her yıl Kızıldeniz'in kuzeyindeki Akabe Körfezi'nden yaklaşık 100 milyon metreküp suyun Ölüdeniz'e aktarılması hedefleniyor. Ölüdeniz'e aktarılan suyun İsrail, Filistin ve Ürdün arasında paylaşılması amaçlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow