hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mandela son yolculuğuna uğurlandı

    Mandela son yolculuğuna uğurlandı
    expand

    Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela doğum yeri Kunu'da düzenlenen cenaze merasimiyle toprağa verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sabah erken saatlerde başlayan törende ilk olarak ailesi ve yakınlarının katılımıyla geleneklere göre uğurlanan Mandela için daha sonra, çok sayıda yabancı liderin ve üst düzey yetkililerin de katıldığı resmi tören yapıldı.

    Mandela'nın evinin yakınında kurulan büyük çadırda gerçekleştirilen törende, Mandela'nın yaşını temsilen 95 büyük mum yakıldı. Mumların arkasında da Mandela'nın büyük bir portresi yer aldı.

    Tören alanı askeri bölge ilan edildi

    Tören alanı, Güney Afrika makamları tarafından askeri bölge olarak ilan edildi. Basın mensupları, tören alanına yaklaşık 3 km mesafede, Kunu'ya hakim bir tepede kurulan basın merkezinde konuşlandı.

    Törende bir konuşma yapan Devlet Başkanı Jacob Zuma, bütün Güney Afrika halkına başsağlığı dileyerek, "(Mandela) Kalbimiz seninle beraber kendilerinden bir parçayı yitirenlerle birlikte" diye konuştu.

    Zuma, "Kunu'nun en ünlü çocuğu" diye nitelediği Mandela'ya hitaben de "Hayalini kurduğun Güney Afrika'yı inşa için çıktığımız uzun yolculukta bize yol gösteren ışık olarak kalacaksın. Sana veda etmedik, çünkü bir yere gitmiyorsun. Ebediyyen kalbimizde yaşayacaksın" ifadesini kullandı.

    Törende konuşan Mandela'nın torunu Ndaba Mandela da, "Dünya, Mandela sayesinde bakışlarını Güney Afrika'ya çevirdi ve siyahların maruz kaldığı ağır ve örgütlü baskıyı gördü" dedi.

    Ndaba, "Dünya tahammülü, affediciliğin zaferini ve uzlaşmanın güzelliğini de yine Mandela'yla öğrendi. Aslında, Nelson Mandela'nın öyküsü Güney Afrika'nın öyküsüdür" diye konuştu.

    Güney Afrika milli marşı "Tanrı Afrika'yı Korusun"un ardından başlayan törende, Mandela'nın aynı davada yargılandığı ve Roben Adası'ndan hapishane arkadaşı Ahmed Kathrada da söz aldı. Kathrada'nın, "Elveda aziz kardeşim, akıl hocam, liderim" derken sesinin titrediği gözlendi.

    Tabutu generaller taşıdı

    Mandela'nın Güney Afrika bayrağına sarılı tabutu generaller tarafından 11.50'de teslim alınarak, protokol ve askerlerin oluşturduğu tünelden askeri törenin yapılacağı defin alanına getirildi. Mandela'nın tabutundan bütün nişanlar, madalyalar, bayraklar ve resimler çıkarıldı.

    Törenin bu aşamasında sadece aile üyeleri, yakınları ve seçilmiş az sayıda konuk yer aldı. Tören kıtası ve bando eşliğinde top arabasında mezarlığa taşınan tabut, amiral ve generaller tarafından mezara bırakıldı. Burada, üzerindeki bayrak da alınan Mandela'nın tabutu, dualarla toprağa verildi.

    Tören alanı üzerinde Güney Afrika Hava Kuvvetlerine ait 6 jet uçuş yaptı, 3 askeri helikopter de taşıdıkları Güney Afrika bayrağıyla alan üzerinde uçtu.

    Tören ülke çapında izlendi

    Törene aralarında Galler Prensi Charles ile Monaco Prensi Albert'in de bulunduğu çok sayıda yabancı devlet temsilcisi katıldı. Mandela'nın eski dostu Başpsikopos Desmond Tutu ve Amerikalı ünlü talkshow sunucusu Oprah Winfrey de çadırdaki törende hazır bulundu.

    Mandela'nın gömüldüğü aile mezarlığı, Kunu'daki çiftliğinin sınırları içinde, N2 karayolunun yanındaki evine bakan bir noktada yer alıyor.

    Mezarlıkta Mandela'nın daha önce hayatını kaybeden iki oğlu ile kızı da yatıyor. Mandela'nın oğullarından Thembekile 1969'da, Mandela Roben Adası'nda mahpusken bir trafik kazasında ölmüştü. Mandela'nın 9 aylıkken ölen kızı Makaziwe ile diğer oğlu Makgato da bu mezarlıkta bulunuyor.

    Cenaze merasimi dev ekranlardan izlendi

    Kunu'ya hakim bir noktada, köye yaklaşık 1 kilometre mesafede kurulan dev ekrandan bazı vatandaşlar da töreni takip etti. Tören ayrıca ülke çapında muhtelif noktalardaki çok sayıda dev ekrandan da canlı izlendi.

    Mandela'nın cenaze töreni dolayısıyla Kunu çevresinde polis ve askerler yoğun güvenlik tedbirleri aldı.

    Nelson Mandela, 5 Aralık'ta Johannesburg'un Houghton bölgesindeki evinde uzun süren rahatsızlığının ardından 95 yaşında hayata veda etmişti.

    Mandela için 10 Aralık'ta Johannesburg'un FNB stadyumunda 100'den fazla hükümet ve devlet başkanının katılmıyla resmi bir anma töreni düzenlenmişti.

    Mandela'nın naaşı, 11 Aralık Çarşamba sabahı törenle Güney Afrika'nın ulusal başkenti kabul edilen Pretoria'daki, hükümet ve devlet başkanlığına ev sahipliği yapan Union Buildings'e nakledilmiş ve halkın ziyaretine açılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow