hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Netanyahu'ya sarı kart! BMGK'da bir ilk yaşandı

    Netanyahuya sarı kart BMGKda bir ilk yaşandı
    expand

    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ilk kez İsrail aleyhine Gazze’de ateşkes çağrısı yapan bir kararın geçmesine izin veren Biden Yönetimi, Netanyahu hükümetine uyarı mesajı yollamış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, onlarca yıla dayanan bir ilişkiye sahip olsa da ikilinin arasında büyük bir sevgi ve muhabbet olmadığı hem Washington’da hem de Tel Aviv’de sır değil.

    ABD’NİN DESTEĞİ AZALIYOR

    7 Ekim saldırısı sonrası Başkan Biden’ın İsrail’e ziyaretinde kendisini uçağın önünde bekleyen Netanyahu’ya sarılması, olağanüstü bir durumda fikir ayrılıklarını bir kenara bıraktıklarını göstermişti fakat Biden, aralık ayı itibariyle Netanyahu ve hükümetine olan hoşnutsuzluğunu açıktan dile getirmeye başladı. “Kendisi iyi bir dost ama bence değişmesi gerekiyor, hükümeti de. Gelişigüzel bombalamalar sebebiyle (İsrail) dünya çapında desteğini kaybediyor” diyen Biden’ın bu sözleri, katliam suçlamalarına kulak asmayan Netanyahu için soğuk duş etkisi yaratmıştı.

    İSRAİL POLİTİKASININ İFLASI

    İsrail hükümetinin Gazze’de 1.5 milyon insanı açlığa mahkûm etmesi ve Batılı müttefiklerin dahi yardım tırlarını kasıtlı olarak engellemesi, daha geçen ay ABD’nin havadan yardım atmak zorunda kalmasına sebep olmuştu. ABD’nin her yıl milyarlarca dolar para verdiği, 7 Ekim’den bu yana bir dediğini iki etmediği İsrail’e insani yardım konusunda bile söz geçirememesi, İsrail politikasının iflası olarak yorumlanmıştı. Bütün bunlar, ABD’de 5 Kasım seçimlerine giderken Biden için oy kaygısı da yarattı. Özellikle Müslüman Amerikalıların yoğun bulunduğu Michigan eyaletinde 100 binden fazla protesto oyu, Biden’ın seçim stratejistleri arasında alarm zillerinin çalmasına sebep oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    REFAH İNADI TEPKİ ÇEKİYOR

    Biden yönetimi için bardağı taşıran son damla ise Netanyahu’nun Refah operasyonu planları oldu. Israrla Refah bölgesi için açık ve net bir askeri plan görmek istediğini söyleyen Beyaz Saray, Tel Aviv’den böyle bir plan gelmemesi ve Netanyahu’nun “ABD ile de ABD’siz de olsa Refah’a girme planları yapıyoruz” demesiyle harekete geçti. 7 Ekim’den bu yana Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) üç farklı ateşkes tasarısını veto eden ABD, Washington ve Tel Aviv arasında Refah atışmaları sürerken, kendi tasarı metni olmamasına rağmen pazartesi günü “Ramazan ayı için derhal ateşkes” talep eden kararı veto etmeyerek Netanyahu’ya bir mesaj gönderdi.

    NETANYAHU’YU UYARDI

    Hürriyet'ten Yunus Paksoy'un haberine göre; Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby’nin pazartesi söylediği gibi BMGK’daki ‘çekimser’ oy Biden yönetiminin İsrail’in Gazze’deki katliamına yönelik politikasında değişiklik anlamına da gelmiyor. Günün sonunda Biden yönetimi; kendisini aylardır dinlemeyen, eylemleriyle Biden’ı hem içeride hem dışarıda sıkıntıya sokan, vurdumduymaz Netanyahu hükümetine bir uyarı göndermiş oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow