hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nükleer konferansta uzlaşma sağlanamayınca Japonya, Rusya'yı suçladı

    Nükleer konferansta uzlaşma sağlanamayınca Japonya, Rusyayı suçladı
    expand

    Japonya'nın başbakanı, nükleer silahsızlanma konferansının ortak deklarasyon yayımlanmadan sona ermesinden Rusya'nın sorumlu olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fumiyo Kişida, Nükleer Silahsızlanma Antlaşması'nın konsensüs sağlanamadan sonuçlanmasından hayal kırıklığına uğradığını cumartesi günü söyledi.

    "Tek ülkenin, Rusya'nın muhalefeti nedeniyle konsensüse varılamaması son derece üzücü" dedi.

    Bu açıklama, New York'ta düzenlenen bir aylık NPT'yi gözden geçirme konferansının sonundaki nihai konsensüs taslağına, Rusya'nın karşı çıkışından sonra geldi.

    Nükleer Silahsızlanma Antlaşması'nın (NPT) amacı, nükleer silahların ve teknolojisinin yayılmasını önlemek ve nükleer enerjinin barışçıl ve yapıcı kullanımlarını teşvik etmektir. NPT, 1968'de imzaya açıldığından beri 191 devlet tarafından imzalanmıştır.

    "TEK GERÇEKÇİ YAKLAŞIM"

    Kremlin kontrolündeki Zaporijya nükleer santrali, Rusya'nın karşıt argümanlarında önemli bir uyuşmazlık noktasıydı.

    Perşembe günü santralin Ukrayna elektrik şebekesiyle bağlantısının geçici olarak kesilmesinin ardından korkular canlansa da bağlantı kısa sürede yeniden sağlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Independent Türkçe'de yer alan habere göre Kişida, NPT'yi güçlendirmenin nükleer silahsızlanmaya "tek gerçekçi yaklaşım" olduğunu söyledi.

    Nükleer güçlerin olmadığı bir dünya için bastıran Japonya Başbakanı, ülkesinin NPT'yi gözden geçirme konferansına katılan ilk lideri oldu.

    Japon lider, nükleer silahları kaldırma hedefleri doğrultusunda Afrika ülkeleriyle daha yakın çalışacağını söyledi.

    RADYASYON SIZINTISI ENDİŞESİ

    Bu arada Ukraynalı yetkililerin Rusya'nın füze ve top atışlarıyla Zaporijya'yla Dinyeper Nehri arasındaki bölgelere saldırdığını pazar günü açıklamasından sonra Avrupa'da radyasyon sızıntısıyla ilgili yeni endişeler doğdu.

    Rus güçleri, Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin kontrolünü savaş başladıktan kısa süre sonra ele geçirmişti ve geniş nehrin sol kıyısı boyunca santralin bitişiğinde yer alan toprakları kontrol ediyor.

    Ukrayna ve Rusya hükümetleri, birbirlerini nükleer tesis ve çevresini bombardımana tutmakla defalarca suçlayarak, muhtemel bir felakete dair korkuları artırıyor.

    Ukrayna'nın nükleer enerji işletmesi Energoatom, cumartesi günü yaptığı açıklamada, düzenli bombardımanın enerji santralinin altyapısına zarar verdiğini belirtti.

    Energoatom "Hidrojen sızıntısı ve radyoaktif maddelerin saçılması konularında riskler var ve yangın tehlikesi de yüksek" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM'nin atom enerjisi dairesi, santrali denetleyip güvenceye almak için bir ekip gönderme konusunda anlaşma sağlamaya çalışıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow