hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama ziyaretinin yankıları kitapta toplandı

    Obama ziyaretinin yankıları kitapta toplandı
    expand

    ABD Başkanı Barack Obama'nın büyük yankı uyandıran Türkiye ziyaretinin dış basındaki yansımaları bir kitapta toplandı. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce hazırlatılan kitapta, Obama'nın ziyaretine ilişkin 28 ülkenin basın ve yayın organlarında çıkan haberlere yer verildi.

    Kitapta, ABD, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Karadağ, Katar, Kıbrıs Rum, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Suudi Arabistan, Yunanistan ile uluslarası Arap basınındaki haberler sunuldu.

    ABD basını, günlerce Obama'nın Türkiye ziyaretine ilişkin haberler yayımladı. Los Angeles Times, Obama'nın ziyaretiyle ilgili verdiği 7 Nisan 2009
    tarihli haberde "Obama, Türkiye'deyken 'soykırım' demekten kaçındı" başlığını kullandı.

    Time'ın haberinde, Obama'nın Türkiye'den Müslüman dünyasına seslendiği aktarılırken, The New York Times da "Obama, Türkiye'nin hem laik hem de dini kesimlerini etkiledi" yorumunu yaptı.

    Amerika'nın Sesi Radyosu'nun yayınında ise "Obama'nın ziyareti, zaten kendi başına çok önemli bir gelişme" denilerek, Brooking Enstitüsü Türkiye
    Programı Direktörü Ömer Taşpınar ile söyleşi yaptı.

    Chicago Tribune ise ABD Başkanı Obama'nın Türkiye'deki ziyaretinde ABD'nin İslam ile savaşta olmadığını ilettiğini aktardı.

    ZİYARETİN ÖNEMİ

    Almanya'nın tirajı günde 448 bin 411 olan liberal sol eğilimli Süddeutsche Zeitung'un 8 Nisan 2009 tarihli sayısında Kai Strittmatter imzasıyla
    hazırlanan yazıda, "ABD Başkanı Obama, Türkiye ziyaretinde Müslüman dünyasına dostluk elini uzattığını göstermekle birlikte, ilişkilerde yeni bir başlangıcı da müjdeledi" denildi.

    Tirajı 7 bin 500 olan Azerbaycan Azadlık Gazetesi'nin 31 Mart 2009 tarihinde yer verdiği yazısında, "Türkiye'de Ermenistan konusu müzakere
    edilmeyebilir" ifadesi kullanıldı.

    Fransız haber ajansı AFP, Barack Obama'nın ziyareti öncesinde, "Barack Obama, Türkler'in kalbini kazanmaya çalışacak" yorumunu yaptı.
    Fransada yayımlanan Le Figaro'nun Obama'nın ziyaretiyle ilgili yorumu da, "Barack Obama, Türk müttefikini yeniden kazanmaya çalışacak" şeklinde oldu.

    Le Monde'nin dikkat çeken başlığı ise "Barack Obama, stratejik müttefiki ile ilişkileri pekiştirmek için Türkiye'de" oldu.

    İngiliz basın organı Financial Times da "Türkiye Obama için neden önemli" adlı haberinde Türkiye'nin ABD için stratejik öneminden söz etti.

    Reuters, "Obama, Müslüman müttefik Türkiye ile bağları güçlendirmeye çalışıyor" yorumunu yaparken, The Guardian da "Türk-Amerikan romantizmi"
    başlıklı yazısında, "Obama, Türkiye'yi anahtar bir dünya gücü olarak göstermekle doğru yaptı. Ancak hala her iki tarafın da ele alması gereken konular mevcut" ifadesine yer verdi.

    İtalyan La Republica gazetesi ise Obama'nın ziyaretinden, "İstanbul sokaklarında Barack Obama şovu... Camide ve öğrenciler arasında alkışlarla
    karşılandı" şeklinde bahsetti.

    Rusya'da yayın hayatını sürdüren RIA Novosti haber ajansı, 2 Nisandaki haberinde, "Obama'nın Türk Marşı" başlığıyla ziyareti değerlendirdi.
    Yunan Eleftheros Tipos gazetesi, 26 Mart 2009 tarihinde "Obama'nın İstanbul ziyaretinde Heybeliada için ümit" başlıklı bir haber yayımladı.

    Diplomatia ise "ABD bize fes taktı. Atina, Washington'a, fakat Obama Ankara'ya bakıyor" yorumunu yaptı.

    ORTADOĞU BASINI


    Obama'nın Türkiye ziyareti Ortadoğu ve Arap ülkelerindeki basın organlarında da geniş yer buldu.

    İran haber ajansı İRNA, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri bir yazıyla değerlendirdi.

    İsrail'de İngilizce olarak yayımlanan Haaretz Gazetesi'nin 7 Nisan 2009 tarihli internet sayfasında Zvi Bar'el imzasıyla yer alan haberde, "Obama'nın
    Türkiye'deki konuşması, 'şeytan ekseni' döneminin bittiğini müjdeledi" başlığı yer aldı.

    Yazıda, "Başkanlık göreviyle Müslüman bir ülkeye ilk ziyaretinde Obama, İsrail ve Filistinliler'e sert ve açık bir mesaj gönderdi. Obama, yeni İsrail hükümetinin kendisini Annapolis'e bağlı görmese bile izlenecek barış planının, Annapolis sürecinin ve özellikle iki millet için iki devlet ilkesinin
    halen geçerli olduğunu söyledi" denildi.

    JAPON BASINI

    Japonya'nın merkez sağ eğilimli Yomiuri Shimbun'da yer alan haberde, "Obama, dış ilişkilerde harekete geçiyor. Avrupa ve Türkiye'yi ziyaret ediyor"
    başlığıyla ziyaret öncesi değerlendirmelerde bulundu.

    Merkez sol eğilimli Asahi Shimbun'da da "İki ülke liderleri toplantısında ABD-Türkiye ilişkileri teyit edildi" yorumuyla ziyarete ilişkin görüş aktarıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow