hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Obama'yı dinleyenler arasında Türkiye'den giden Suriyeli Hamo da vardı

    Obamayı dinleyenler arasında Türkiyeden giden Suriyeli Hamo da vardı
    expand
    KAYNAKAA, Cnnturk.com

    ABD Başkanı Obama son kez Birliğin Durumu konuşması yaptı. O sırada izleyici sıralarında değindiği her konuyu doğrudan deneyimlemiş 24 konuk vardı. İnsan hakları aktivistleri, iklim mücadelecileri, Ebola savaşçıları, Afganistan gazileri, mülteciler vs... First Lady ile birlikte oturan bu konuklardan biri de Suriyeli Refai Hamo'ydu. İnternetteki bir yazısıyla milyonların tanıdığı bir kişi haline gelen Hamo, İstanbul metrosunda buluşu olan elektrik sistemi kullanılırken, sadece "2 milyon Suriyeliden biri" olduğu Türkiye'den geçen ay ABD'ye gitmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Görev süresi bu yıl sona eren ABD Başkanı Barack Obama, Kongre kürsüsünden "Birliğin Durumu" konuşmasını son kez yaptı. Obama konuşması yaparken, Kongre sıralarında, o konuşmada verdiği mesaja uygun davetliler de vardı.

    Bireysel silahlanmayı kısıtlamaya çalışan Obama, bu politikasından söz etti; dinleyiciler arasında silahlı şiddet kurbanı Naveed Shah vardı. First Lady Michelle Obama'nın hemen yanı başında oturuyordu. Üstelik First Lady'nin yanında oturan dinleyiciler Shah ile de sınırlı değildi. Obama, konuşmasında Küba ile yarım yüzyılı aşan sürenin sonunda başlayan diplomatik ilişkileri hatırlattı, o sırada Küba'da 5 yıl hapis yattıktan sonrna bırakılan Alan Gross da dinleyiciler arasındaydı.

    Barack Obama, ''birliğin durumu'' için son kez kürsüye çıktı

    Amerikan uzay araştırmalarına da değindi Obama, gelecekteki hedeflerinden... Beyaz Saray kaynakları 2030'lu yıllarda Mars'a ABD'li bir astronot yollamak istediklerini açıklamışlardı. İşte Obama bunları anlatırken, bir yıl boyunca uluslararası uzay istasyonunda kalan astronot Scott Kelly ile yine bir astronot olan ikizi Mark Kelly de oradaydı. Ve uzay macerası yaşamış bu ikizlerin tıbbi verilerini karşılaştıran bir araştırmayı yapan bilim-insanı da oradaydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obamayı dinleyenler arasında Türkiyeden giden Suriyeli Hamo da vardı

    Obama "silahlara el koyacak" iddiasına yanıt verdi

    Obama'nın konuşmasında değindiği her konuyu somut olarak deneyimlemiş kurbanlar, insan hakları aktivistleri, iklim savaşçıları, bilim insanları, Ebola ve AIDS gibi hastalıklarla dünyanın dört bir yanında mücadele etmiş Pranav Shetty gibi isimler, mülteciler, yardım gönüllüleri Michelle Obama ile birlikte dinledi konuşmayı.

    Obama konuşmasında ABD dış politikasında yön verdiği değişikliğe değindi, her krize sürüklenen ülkeyi devralıp yeniden inşa etmeyi deneyemeyeceklerini, "Bu bataklığın reçetesidir. Bizi sonunda zayıflatacak biçimde Amerikan kanını, hazinesini akıtmaktır" sözleriyle anlattı. Bu ifadenin canlı örneklerinden biri, Afganistan'da iki bacağını da kaybeden Çavuş Jason Gibson da izleyici sıralarındaydı o esnada.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama'dan silah yasası

    Suriyeli mülteci Hamo da oradaydı

    Obama tabii ki Suriye'ye de değindi, "Dış politikamız IŞİD ve El Kaide tehdidine odaklanmalı ama orada kalmamalı" dedi. Müttefiklerinin yanında olacaklarını ama tek başına hareket etmeyeceklerini anlattı, Suriye'deki ihtilaflara yaklaşımlarını, "Dünyayı bizimle çalışma konusunda mobilize edeceğiz ve diğer ülkelerin de meseleye ağırlıklarını koymalarını sağlayacağız" diye açıkladı. O sırada Türkiye üzerinden ABD'ye giden Suriyeli mülteci Refai Hamo da First Lady ile birlikte Obama'yı dinleyenler arasındaydı. İstanbul metrosu onun buluşu bir elektrik sistemiyle çalışırken Hamo, kendi buluşunu aciz kaldığı bu kentte izlemek zorunda kalan Suriyeli mültecilerden biriydi.

    Obamayı dinleyenler arasında Türkiyeden giden Suriyeli Hamo da vardı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obama: "IŞİD ABD'nin varlığını tehdit edecek çapta bir örgüt değil"

    ABD'ye Türkiye üzerinden gitti

    Suriyeli mülteci Hamo, Birliğin Durumu konuşmasının ardından Anadolu Ajansı'na konuştu. Sağlık sorunları ve bilimsel çalışma yapabilmek için ABD'ye sığınma başvurusu yaptığını anlatan Ramao, internetteki bir yazısıyla gündeme gelmiş, Obama'nın da sosyal medyada bu yazıya yorum yapmasıyla bir anda milyonların tanıdığı bir kişi haline gelmişti. Geçen ay ABD'ye giden Hamo, Suriye'de evine isabet eden füzeyle eşi ve bir kızını kaybetmiş, oğlu ve hayatta kalan üç kızıyla Türkiye'ye gelmişti.

    Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'ye sığınmacı eleştirisi

    "2 milyon kişiden biriydim"

    Türkiye'ye geldiğindeki durumu, "Ben de o 2 milyon kişiden biriydim" diye anlattı Hamo. Bir akademisyendi ve Türkiye'de bu vasıflarıyla istihdam edilmesinin olanağını bulamamıştı. Bir süre sonra da mide kanserine yakalandığını anlatan Hamo, ABD'ye uzanan yolculuğunu da şöyle anlattı: "Ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama, Facebook'ta benimle ilgili bir yazıya yorum yaptı ve en çok ihtiyacım olduğu anda bizi ülke olarak kucaklamaya hazır olduklarını söyledi. Bu nedenle ABD'ye sığınma başvurusunda bulundum. Bunun dışında bilime ve bilim adamlarına verdiği önem nedeniyle ABD'ye gelmek istedim. ABD'de bilim alanında çalışmak ve bu tutkumu hayata geçirmeyi umut ediyorum. Ancak yine de hepsinden önemlisi sağlık sorunlarım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Obamayı dinleyenler arasında Türkiyeden giden Suriyeli Hamo da vardı

    Türkiye'deki Suriyelilere çalışma izni

    Edward Norton onun için bağış topladı, Obama ondan söz etti

    Refai Hamo, geçen ay internetteki "Humans of New York" adlı blogda tanıtılmış, Suriyeli bilim adamı hakkındaki yazı sosyal medyada milyonlarca beğeni almıştı. Obama, bunun üzerine Hamo'yu "ilham kaynağı" olarak nitelendirmiş, Amerikalı oyuncu Edward Norton, Hamo için internet üzerinden bağış etkinliği düzenlemişti. Norton'un çabalarıyla Hamo'nun AB'ye yerleşmesi ve tedavisi için 450 bin dolar toplandığı belirtildi.

    Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeliler TEM'de Edirne'ye doğru yürüyüyor

    İstanbul metrosunda onun buluşu kullanılıyor

    Hamo, internette kendisini meşhur eden yazıda, şunları kaydetmişti:

    "Hala dünyada bir fark yaratabilecek şansım olduğunu düşünüyorum. Amerika'ya gittiğimde patentini almak istediğim birçok buluşum var. Buluşlarımdan biri şu anda İstanbul metrosunda trenlerin hareketinden elektrik üretmek için kullanılıyor. Ayrıca yakıtsız olarak 48 saat uçabilecek bir uçağın çizimlerini yaptım. Depremler meydana gelmeden haftalar önce deprem tahmini yapacak bir cihaz üzerinde çalışıyorum. Tek isteğim araştırmalarımı yapabileceğim bir yer. Bugün Michigan'a gideceğimi öğrendim. Orası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Tek isteğim güvenli ve bilime saygı duyulan bir yer olması. Ben işime geri dönmek istiyorum. Yeniden insan olmak istiyorum. Dünyanın benim bittiğimi düşünmesini istemiyorum. Ben hala buradayım."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow