Singapur'u "şirket gibi yöneten" lideri Lee Kuan Yew öldü

Singapur'u, Uzakdoğu'nun "ticaret ve finans yıldızı" ve "anti demokratik bir rejim" haline getirmesiyle tanınan kurucu başbakanı Lee Kuan Yew, 91 yaşında öldü. Lee, 31 yıllık iktidarında uyguladığı ekonomi politikaları ile hızlı kalkınmayı sağlamış, ülkesini kişi başına geliri en yüksek ülkeler arasına sokmuştu. Ancak "ülkeyi bir şirket gibi yönetti" diye tanımlanan Lee, bir dikta rejimi kurmakla ve insan hakları ihlalleri ile de ün yaptı.
Singapur hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Singapur'u kurucu başbakan olarak 31 yıl yöneten Lee'nin Singapur Halk Hastanesi'nde yerel saatle gece 03.18'de hayata gözlerini yumduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, ülkede 7 günlük ulusal yas ilan edildiği ve resmi cenaze töreninin 29 Mart'ta yapılacağı duyuruldu.
Hızlı kalkınmasının formülü: "sermayeye dost politikalar, dikta, insan hakları ihlali"
1959 yılında başbakanlığa gelen Lee, "temiz yönetim anlayışı temelinde 'iş dünyasına dost" ekonomik politikalar izleyerek dünyanın en büyük şirketlerini ülkesine çekti. "Singapur'daki yaşam standardını dünyanın en ileri ülkelerinden biri haline getiren kişi" olarak tanınan Lee'nin insan hakları karnesi ise son derece zayıftı. Lee, insan hakları ve demokrasi alanında, ağır eleştirilerin hedefi oldu ve otoriterliğiyle de tanındı. Biyografisini yazan Thayil Jacob Sony George da Lee'yi, "Singapur'u katı bir şekilde özel bir şirket gibi, hissedarlarına iyi karlar dağıtarak yönetti" diye tanımlamıştı.
Lee'nin bu eleştirilere yanıtı ise, "bireysel özgürlüklerin demokrasinin lüksü" olduğu şeklindeydi. Lee, "Batı tarzı demokrasinin tüm uluslar için uygun olmadığını, özellikle yeni kurulan ülkelerin önce ekonomik kalkınma ve istikrara ihtiyaç duyduğunu" savundu. Asya'nın diğer ülkelerinde iş başına gelen pek çok lider de Singapur ekonomik modelini örnek aldı.
Bugün yaklaşık 60 bin dolar seviyesindeki kişi başı gelir ortalamasıyla dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan 5.5 milyon nüfuslu Singapur, temel hak ve hürriyetler açısından Batı standartlarının çok gerisinde bulunuyor.
İzmit Köprüsü'nde halatın kopması nedeniyle Japon mühendis intihar etti
Borçlar kanunu Beyoğlu esnafını vurdu
''Seni istemiyoruz Bülent Arınç''
"Hükümet 20 sesli curcuna haline geldi"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sosyal medyada viral oldu: Sabıkalı kedi! Polisleri ısırdı, pati izi alındı
Uykusunda Dev Tehlikeyi Atlattı: Evin Dibine Kadar Geldi, O Hiçbir Şey Duymadı! Sabah Uyandığında Gördüğü Manzara Şoke Etti...
Lavrov, müzakereler için Vatikan'ı uygun bulmadı: “Ortodoks ülkelerin, Katolik topraklarında tartışması…”
Kim Jong Un Küplere Bindi! Her Şey Gözleri Önünde Oldu: Dünyanın Konuştuğu Görüntüler…
ABD binlerce askerini geri mi çekecek? WSJ: Hint-Pasifik genelinde alarm yaratabilir!