hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye'de yeniden kimyasal silah iddiası

    Suriyede yeniden kimyasal silah iddiası
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Suriye'nin başkenti Şam'da muhaliflerin denetimindeki Muaddamiyet eş-Şam bölgesine yönelik saldırıda, 10 kişinin öldü, 30 kişi ise yaralandı. Anadolu Ajansı, yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde rejimin gerçekleştirdiği saldırıda "zehirli gaz" kullanıldığını ileri sürdü. Ancak 2013'te Suriye yönetimi kimyasal silahlarını, başında Türk bir büyükelçinin bulunduğu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne teslim etmiş, ülkedeki kimyasal üretim tesislerini de BM denetiminde imha etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu Ajansı Suriye'nin başkenti Şam'ın muhaliflerin denetimindeki Batı Guta bölgesindeki Muaddamiyet eş-Şam ilçesine yönelik saldırıda rejimin, "zehirli gaz" kullandığını, saldırıda 10 kişinin öldüğünü, 30 kişinin ise "gazdan etkilendiğini" ileri sürdü. Ancak kimyasal silah ve zehirli gazların daha önce de kullanıldığı Suriye iç savaşında rejim Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile anlaşmaya varmış ve kimyasal silahlarının tamamını 2013'te imha etmek üzere ABD'ye teslim etmiş ve kimyasal üretim tesislerini de imha etmişti.

    Suriye'de kimyasal imhasında 2. aşama

    Anadolu Ajansı, muhaliflerin kontrolündeki bölgede bulunan kaynaklara dayandırdığı haberinde, "zehirli gazların" Suriye ordusuna ait bir helikopterin varil bombasıyla düzenlediği saldırıda kullanıldığını iddia etti. Rejimle savaşan grupların kontrolündeki ilçede bulunan sahra hastanesinin yetkililerinin iddialarını haberine taşıyan Anadolu Ajansı, çok sayıda kişinin boğulma tehlikesi geçirdiğini ve gazdan etkilenenlerin bu hastanede tedavi altına alındığını belirtti. Hastane yetkilileri, gazlardan etkilenenlerde görme bozukluğu, nefes darlığı, kusma ve baş dönmesi gibi belirtilerin görüldüğünü, bazılarının durumunun ise ciddi olduğunu söyledi.

    IŞİD Suriye'de kimyasal silah kullandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    21 Ağustos 2013'te Guta'nın doğusunda sarin gazı ile saldırı düzenlenmişti. Ölenlerin sayısının 350 ile 1500 kişi arasında ifade edildiği saldırıda, muhalifler rejimin, rejim ise muhaliflerin kimyasal silah kullandığını ileri sürmüştü. ABD ve Türkiye'nin de arasında yer aldığı ülkeler Esad rejimini suçlamış ve ABD Başkanı Obama, "kırmızı çizgi" olarak ilan ettiği kimyasal silahın kullanılması nedeniyle "sınırlı bir müdahaleyi" gündeme getirmişti. Ancak saldırının ardından BM kimyasal silah denetçilerinin bölgede yaptığı inceleme, şüpheleri ülkelerin ilk açıklamalarının aksi yönde muhaliflerin üzerinde yoğunlaştırmıştı. BM denetçileri, saldırıda sarin gazı kullanıldığını teyid etmişti. Ancak, incelemelerde kimyasal silahın atıldığı füzelerin ateşlendiği bölgenin mesafesi nedeniyle şüpheler rejimin değil, muhaliflerin üzerinde yoğunlaşmıştı. BM'nin kurduğu bağımsız araştırma komisyonunun üyesi Carla Del Ponte Mayıs 2013'te basın toplantısı düzenleyerek, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına ilişkin bir kanıt bulamadıklarını ancak Han el-Asel'de sarin gazı kullandığını tespit ettikleri muhaliflerin, kimyasal silah kullandığını açıklamıştı.

    IŞİD bu kez de Mare'de kimyasal kullandı

    Bu gelişmelerin ardından da Esad rejimi BM destekli bir anlaşmayla kimyasal silah cephaneliklerini teslim etmeyi kabul etti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne kimyasal silahlarının tamamını teslim eden Suriye'nin ülke dışına taşınan kimyasal silahları, 2014'te İtalya'da ABD'ye ait Cape Ray adlı gemiye yüklenerek, Akdeniz'deki uluslararası sularda hidroliz sistemi kullanılarak imha edilmişti. Suriye rejimi, kimyasal silahlarını teslim etmekle kalmamış, kimyasal üretim tesislerini de imha etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'deki kimyasal saldırıda Türkiye iddiası

    Öte yandan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, geçtiğimiz ay, Halep'in Marea kasabasında IŞİD ve aşırılık yanlısı silahlı bir rejim muhalifi örgütün arasında Ağustos ayında yaşanan çatışmalarda hardal gazı kullanıldığını açıklamıştı. Kuralları gereği Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü herhangi bir örgüt adı anmasa da diplomatik kaynaklar kimyasal silah kullanan grubun IŞİD olduğunu bildirmişti. Hardal gazı kullanılan çatışmalarda en az iki kişinin bu kimyasal ajandan etkilendiğini, bir bebeğin öldüğünün belirtildiğini açıkladı. Uluslararası basın, Türk Büyükelçi Ahmet Üzümcü başkanlığındaki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün yayımladığı raporla, Suriye'deki bir çatışmada muhaliflerin kimyasal silah kullanımının ilk kez resmen doğrulanmış olduğu yorumları yapılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow