hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    8. Sınıf Cümlenin Ögeleri: Cümlenin Ögeleri Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    8. Sınıf Cümlenin Ögeleri: Cümlenin Ögeleri Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    Cümle; bir fikri, düşünceyi, dileği, haberi ya da duyguyu anlatan, birden fazla kelimeden oluşmuş anlatım birimidir. İçerisindeki kelimelerin tek başına ya da diğer kelimelerle birlikte bir grup halinde yaptıkları göreve ise öge denir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cümlelerin oluşumları çekimli bir fiil ya da ek fiille çekimlenmiş isim soylu bir sözcük gerekir. Bu iki unsurdan birinin özelliklerine sahip olan kelimeler, cümleyi oluşturmak için yeterli olacaktır. Cümlenin ögeleri üç temel grupta incelenmektedir.

    1) Temel Ögeler

    Temel ögeler, bir fikir, düşünce, dilek ya da duyguları yazı veya sözle anlatabilmek için iki ögeden oluşur. Bunlar özne ve yüklemdir. Örneğin; "Ben geldim" cümlesinde "ben" kelimesi özne "geldim" kelimesi ise yüklemdir.

    Yüklem: Cümlelerdeki bir işi, yargıyı, hareketi bildiren çekim unsurudur. Yüklemler, cümlelerin temel ögesidir ve yüklem olmadan bir cümle oluşturulamaz. Örneğin; "Ben her zaman işlerimi yaparım" cümlesindeki "yararım" kelimesi bir yargı barındırdığı için yüklemdir. "Arabaların hepsi çok güzeldi" cümlesindeki "güzeldi" kelimesi bir yargıyı sonuca bağladığı için yüklemdir. "Komşu, komşunun külüne muhtaçtır" cümlesindeki "muhtaçtır" kelimesi ise ek eylemin geniş zamanı ile çekimlenerek yüklem görevini almıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cümlelerde yüklemin bulunabilmesi için herhangi bir soru cümlesi yoktur. İsimler ya da fiiller bu görevi üslenmektedir. Yüklemler sadece tek kelimeden değil aynı zamanda kelime grubundan da oluşabilir. Örneğin; "Anne, çocuğunu çok merak ediyordu" cümlesindeki "merak ediyordu" kelime grubu birleşik eylem olmasından dolayı yüklemdir.

    Özne: Yüklemin bildirdiği bir fikir, düşünce, dilek ya da duygu durumunu yapan veya cümledeki olanı karşılayan ögeye denmektedir. Özneler, cümlelerin temel ögesi niteliğindedir fakat her cümlede yer almak zorunda değildir.

    Özneler, fiil cümlelerinde işi yapandır. Bir cümlede "Kim ve Ne?" gibi sorular sorulduğunda özne karşımıza çıkar. Özellikle "Ne?" sorusu nesneyi bulmak için sorulmaktadır. Bu yüzden özneyi bulmak için yükleme “yapan kim, olan ne?” şeklinde soru yöneltmek daha doğru olacaktır. Örneğin; "Bugün hava çok soğuktu" cümlesine "soğuk olan ne?" diye sorduğumuzda, özne karşımıza çıkmaktadır.

    Özneyi tam olarak kavrayabilmek için üç grupta inceleyebiliriz;

    a) Gerçek Özne: Yargının konusu olan ya da bildirdiği yargıyı gerçekleştiren varlığın cümlelerde açıkça ifade edilmesidir. Örneğin; "Aydın bugün eve gelmedi" cümlesindeki "Aydın" ismi gerçek yani açık öznedir.

    b) Gizli Özne: Cümle içerisinde kelime olarak ya da isim olarak bulunmayan, yüklemin çekiminden dolayı anlaşılan öznelerdir. Örneğin; "Bu konuyu size açıklayacağım" cümlesine "kim açıklayacak?" diye sorulduğunda "Ben" kelimesi gizli öznedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    c) Sözde Özne: Eylemlerin kim tarafından yapıldığı belli değildir. Bu yüzden cüm­lelerde işten etkilenen unsur özne kabul edilir. Örneğin; "Bu sonuç çok iyi açıklanmadı" cümlenin yüklemi "açıklanmadı" kelimesidir. "Ne açıklanmadı?" diye sorulduğunda "Bu sonuç" sözde özne olarak değerlendirilir.

    2) Yardımcı Ögeler

    Bir cümlede yardımcı ögeler; nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci ve edattır.

    Nesne: Cümlelerde öznenin yaptığı işten etkilenen ögedir. Örneğin; "Bugün seni çok özledim" cümlesinin yüklemine "Kimi?" sorusunu yönelttiğimizde "Seni" kelimesi nesnedir. "Kardeşime kitap aldım" cümlesine "ne aldın?" sorulduğunda "kitap" kelimesi nesnedir.

     a) Belirtili Nesne: "Kimi ya da neyi" sorularına cevap veren nesnelerdir.

     b) “-i” belirtme hal ekini almayan ancak özneyi bulduktan sonra ortaya çıkan nesnelerdir.

    Dolaylı Tümleç: Cümlelerde bulunma, yaklaşma, uzaklaşma bildiren ögedir. Yüklemi yer anlamıyla tamamlar. “-e, -de, -den” ekleriyle oluşan kelime ya da kelime gruplarıdır. Örneğin; "Ders çalışırken dönüp saate baktım" cümlesine "neye baktın?" sorusu sorulduğunda "saat" kelimesi dolaylı tümleçtir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zarf Tümleci: Zaman, miktar, yön, vasıta ve şart bildiren ögelerdir. Zarf tümleçleri yüklemleri tamamlar. Örneğin; "Ahmet bugün derse gelmedi" cümlesine "ne zaman?" diye sorulduğunda "Bugün" kelimesi bir zarf tümlecidir.

    Edat: Yüklemin neyle ya da kimle ilgili olduğu, hangi amaçla yapıldı gibi ögelerdir. Örneğin; "Adam bu geziye arkadaşlarıyla katılmış" cümlesinde "Kiminle katılmış?" sorusu sorulduğunda "arkadaşlarıyla" kelimesi edattır.

     3) Ara Söz

     Herhangi bir ögenin açıklaması şeklinde cümle içerisinde yer edinen, iki virgül arasında ya da iki kısa çizgi içerisinde yer alan kelimelerdir. Bu kelimeler cümleden çıkarıldığında, cümlede herhangi bir daralma meydana gelmez. Kimi zaman bağımsız olarak da cümle içerisinde yer edinebilirler. Örneğin; "Ankara'ya, doğduğu şehre, gidiyordu" cümlesindeki "doğduğu şehre" bir ara sözdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ara sözler kimi zaman ögenin açıklayıcısı olarak kullanılmayabilir. Böyle olduğunda kelime bağımsızdır ve cümle dışı unsur olarak kabul edilir. Örneğin; "O gün sabah, sen de hatırlayacaksın, birlikte parkta oturmuştuk" cümlesinde "Sen de hatırlayacak" bağımsız ve cümle dışı bir ara sözdür.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow