hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Biyografi Nedir, Nasıl Yazılır? Biyografi Özellikleri Nelerdir?

    Biyografi Nedir, Nasıl Yazılır Biyografi Özellikleri Nelerdir
    expand

    Biyografi; hayat öyküsü şeklinde tanımlanmaktadır. Tanınmış bir kişinin yaşamının, önemli olan yerlerini veya tamamını anlatan yazı çeşidine; biyografi adı verilmektedir. Tam anlamıyla gerçeğe dayalı olan bu yazı türü; bireyin hayat hikayesinin yazımsal şeklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Biyografi Nedir?

     Biyografi; toplum açısından tanınmış bir bireyin yaşamının bütün detaylarıyla anlatmak şeklinde ifade edilmektedir. Bu yazı türü; aynı şekilde edebiyatta yaşam hikayesi şeklinde bilinmektedir. Biyografi; bir bireyi bütün yönleri ve özellikleri tanıtmak adına yazılan bir yazı çeşididir. Belli bir alanda popülerliğe sahip olup, tanınmış bireylerin; başarılarını, yaşamlarını anlatmak adına ihtiyaç duyulan bir yazı çeşididir.

     Biyografisi yazılan bireyin, yaşamının tamamı ya da yaşamında bulunan önemli hususların anlatılması şeklinde ifade edilir. Bireylerin kendi yaşam hikayelerini anlatmalarına otobiyografi adı verilirken, başkalarının bir kişinin hayatını ele almasına biyografi adı verilmektedir. Biyografi; üçüncü kişiler tarafından yazılan yazı çeşidi şeklinde de ifade edilebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Biyografi Nasıl Yazılır?

     Biyografi yazılırken, yazım konusunda hassaslığın ve titizliğin olması çok önemli bir durumdur. Biyografi yazıldığı zaman belli kurallara uymak gerekmektedir. Bununla beraber kronolojik sıranın dışına çıkılmaması, biyografi yazmanın en önemli hususundan birisidir. Biyografi; giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Bunlar;

     - Giriş Bölümü: Biyografi yazılırken ilk bölüm olan giriş bölümünde biyografisi yazılacak kişinin; doğumu, doğduğu yer gibi önemli bilgilere yer verilir. Bireyin aile fertleri, soy ağacı, etrafı hakkındaki bilgiler verilir.

     - Gelişme Bölümü: İlgili bireyin çocukluk yıllarından, eğitim yıllarına kadar olan bilgiler, gelişme kısmında yer alır. Gelişme bölümünde; okul yıllarındaki başarılar, arkadaşlıklar, zaman içindeki değişimlerden söz edilir.

     - Sonuç Bölümü: Biyografinin son kısmı olan sonuç bölümü; kişinin iş ve özel hayatını içerir. Evlilik, özel yaşam, kariyer gibi konular bu kısımda anlatılır. İş yerindeki başarılara değinilmektedir. Kişinin, toplum içerisindeki sosyal durumundan da bahsedilir.

     Biyografi Özellikleri Nelerdir?

     Biyografinin özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir;

     - Öyküleyici anlatım biçiminden faydalanılmaktadır.

     - Açık, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Biyografideki amaç, bireyin bütün yönleriyle tarafsız şekilde tanıtılmasıdır.

     - Divan edebiyatında biyografi; tezkire olarak bilinir.

     - Yaşam hikayesi; kronolojik şekilde anlatılmalıdır.

     - Dil genel olarak göndergesel işlev ile kullanılır.

     - Sıradan insanlar adına değil, okuyucu açısından okunacak, ilgi çekecek bireylerin biyografisi yazılmaktadır.

     - Biyografi; eskiden ''tercüme-i hal'' olarak belirtilmektedir.

     - Biyografiyi yazan kişi; eseri yazmadan önce birey hakkında detaylı bir inceleme yapmalı, belgeler elde etmeli ve elde etmiş olduğu bilgileri olduğu gibi, değiştirmeden yansıtmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow