hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Milli Egemenlik Nedir? Ulusal Egemenlik İlkesinin Özellikleri Nelerdir?

    Milli Egemenlik Nedir Ulusal Egemenlik İlkesinin Özellikleri Nelerdir
    expand

    Devletler seneler boyunca pek çok savaş yapmıştır. Bu savaşlar neticesinde yeni bir düzen ve yeni bir hayat biçimi oluşturulmuştur. Türk Milleti ise tarihte milli değerlerine daima sahip çıkmıştır. Böyle olunca devlet de toplumuna daima güvenmiştir. Milli egemenlikte en önemli faktör halktır. Bunun sebebi, egemenliğin halka ait olan bir sistemi içermesidir. Bundan dolayı halk her şeyden önce gelmektedir ve yönetimde de söz hakkına sahip olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Milli Egemenlik Nedir?

     Milli egemenlik, kısa bir ifade ile toplumun kendi kendini yönetebilme gücünü elinde bulundurmasıdır. Bir başka deyiş ile bu ifadeye göre bir seçim olacağı zaman toplumun oy hakkı bulunmaktadır. Milli egemenlikte toplumun seçme ve seçilme hakkı kesinlikle elinden alınamaz. Halk yönetim içerisinde söz sahibi olmaktadır ve devleti yönetme yetkisi belirli bir kesime ait olmamaktadır.

     Milli egemenlik ilkesini en iyi bir şekilde destekleyen ilkeler ise halkçılık ve cumhuriyetçilik ilkeleridir. Özellikle cumhuriyetçilik ilkesi direkt olarak milli egemenlik ile ilgilidir. Demokrasi ile idare edilen toplumlarda milli egemenliğin bulunması beklenilmektedir.

     Halkın hem seçebilme hem de devletin mevcut kadrolarında yer alabilme hakkı bulunmaktadır. Milli egemenlik sayesinde toplumun devlete olan güveni büyük ölçüde artmıştır. Aynı şekilde devlet de toplumuna daha çok güvenmeye başlamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ulusal Egemenliğin Özellikleri Nelerdir?

     Ulusal Egemenlik veya millî hâkimiyet, devletin gücünü ifade egemenliğin direkt olarak doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik esas olarak ulus egemenliği veya hâkimiyetimilliye olarak da isimlendirilmektedir.

     Ulusal egemenliğin mevcut olduğu devletlerde, yönetici ve kurucu güç bazı kişilerde veya belirli gruplarda değil halktadır. Bu kapsamda ulusal egemenliğin en önemli nitelikteki göstergelerinden bir tanesi meclistir ve meclisi meydana getiren demokratik seçimlerdir. Uluslar böylece kendi egemenliklerini oluşturabilmektedirler. Ulusal egemenlik ifadesi, devlet ve egemenlik kavramları meydana geldiğinden beri çok sayıda filozof ve siyaset bilimci tarafından ele alınmıştır. Günümüz dünyası içerisinde yer alan devletlerin birçoğu ulusal egemenlik ilkesine dayalı olmaktadır.

     Milli Egemenliğin Önemi Nedir?

     Milli egemenlik, halkın yönetim sürecine katılmasını sağlayan ve aynı zamanda devletin geleceğini garanti altına alabilen başarılı bir sistemi ifade etmektedir. Bununla birlikte demokrasinin tamamlayıcısı şeklinde ortaya çıkmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow