hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üslü İfadeler Nedir? Üslü İfadelerin Özellikleri Nelerdir?

    Üslü İfadeler Nedir Üslü İfadelerin Özellikleri Nelerdir
    expand

    Matematiğin hem temel hem de en önemli konuları arasında üslü ifadeler gelir. Özellikle matematik üzerinden birçok değişik problem konusunda mutlaka karşı karşıya kalınan unsurlar içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda sınavlarda gerçekleştirilen problemler söz konusu olduğu vakit, üslü işlemler büyük kolaylık sağlamaktadır. İlköğretimden itibaren gösterilen üslü ifadeler, aynı zamanda kendi içerisinde farklı özelliklere sahiptir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üslü İfadeler Nedir?

    Herhangi bir sayının kendisi üzerinden tekrarlı şekilde çarpılması ile ortaya çıkan sonuç üslü ifade olarak bilinmektedir. Bu bağlamda bir sayı kendisiyle birden fazla defa çarpılmak suretiyle, bu çarpımından ortaya çıkacak sonuç sağ üst tarafı yazılmaktadır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse şu şekilde ele alınabilir?

    Örnek: 2 x 2 x 2 x 2 = 2⁴

    Yukarıda görüldüğü gibi 2 sayısı kendisi ile 4 defa tekrarlı şekilde çarpıldıktan sonra, sağ üst köşeye kaç kere çarpıldığı ise o rakam yazılmıştır. Bu şekilde birçok farklı örnek üzerinden ele almak suretiyle üslü ifadeler değerlendirilebilir. Yani bir sayı kendisiyle kaç defa çarpılıyor ise, o sonuç sayının sağ üst tarafına rakam olarak yazılır.

    Üslü İfadelerin Özellikleri Nelerdir?

    Üslü ifadeler kendine has özellikleri ile beraber matematikte temel kurallara sahiplerdir. Bu kurallar üzerinden ele alınırlar ve işlem görürler.

    - Bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımı üzerinden ortaya çıkan sonuçtur.
    - Tabanı ve üssü aynı olan ifadeler, parantez içine alınmak sureti ile toplanır ve çıkarılır.
    - Çarpım üzerinden taban sayıları aynı iken, üslü sayılar birbirleri arasında toplanır.
    - Söz konusu bölüm olduğu vakit, paydada yer alan sayının üssü yukarı eksi çıkar ve bu şekilde işlem gerçekleştirilir. Ancak tabi burada taban sayıları aynı olmalıdır.
    - Sayının kendisi ile tekrarlı bir şekilde çarpılması üzerinden, o sayının sağ üst tarafına rakam yazılır.

    Bu şekilde öne çıkan özellikleri ile beraber üslü sayılar ele alınabilir ve amaca uygun farklı işlemlerde kullanılabilir. Tabii yukarıdaki özelliklerde olduğu gibi, mutlaka 4 işleme çok dikkat etmek gerekmektedir. Bu işleme dikkat ederken aynı zamanda taban sayıların aynı olup olmadığı da büyük öneme sahiptir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow