hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    17 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 17 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları...

    17 İle Bölünebilme Kuralı Nedir 17 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları...
    expand

    Bir doğal sayının 2, 3, 4 ve 5 gibi sayılara bölünüp bölünemediğini anlamak mümkündür. Bunun için genellikle son haneye bakılır veya sayıların değerleri eklenerek bulunur. Fakat 17 ile bölünebilme kuralı bunlardan biraz daha farklı olmaktadır. 17 ile bölünebilme kuralı matematikte mutlaka bilinmesi gereken bir kural olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?

    17 ile bölünebilme kuralı diğer kurallar kadar kolay olmamaktadır. Bunun için öncelikle 10a+b şeklinde yazılması gerekmektedir. Buna örnek olarak 698 sayısını 10x69+8 şeklinde yazılmalıdır. Daha sonra bulunan sayılar a-5b formatında yerine konulması gerekmektedir. Örneğe göre ise 69-5x8 şeklinde olmaktadır. Bu şekilde yerine konulduktan sonra sonuca göre 17 ile bölünüp bölünemeyeceğini bulmak mümkündür.

    17 İle Kalansız Bölünebilme Kuralları

    Bölünebilme kuralları her öğrencinin bilmesi gereken kurallardır. Bu kuralları bilerek sayıları çok daha hızlı ve kolay bir şekilde bölebilmek mümkündür. Bunlardan birisi de 17 ile bölünebilme kuralıdır. 17 ile bölünebilme kuralı bir sayının 17 sayısına kalansız bölünmesi anlamına gelmektedir. Bir sayının 17 ile kalansız bölünüp bölünemeyeceği bu kural ile kolaylıkla bulunabilir.

    17 ile kalansız bölünebilme kuralında 10a+b kuralı uygulanmaktadır. Daha sonra ise a-5b formatında yerine konulması gerekir. Buna göre 425 sayısı 17 ile tam bölünebilme durumu şu şekilde hesaplanır:

    - 425 sayısı ilk olarak 10a+b şeklinde yani 10x42+5 şeklinde yazılması gerekmektedir.
    - Daha sonra burada a sayısı ve b sayısı tespit edilir. Örnekte a sayısı 42, b sayısı ise 5 olarak tespit edilmektedir.
    - Şimdi a-5b olarak yerine konulmalıdır. Böylelikle 42-5x5 olmaktadır. Sonucu ise 17 çıkmaktadır.
    - Çıkan sonucun 17'nin katı olup olmadığına bakılır. Burada sonuç 17 sayısının katı olduğu için 425 sayısı 17 ile kalansız bölünmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow