hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak? Memur ve emekli (SSK, Bağ-Kur) Ocak zam oranı tahminleri

    2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak Memur ve emekli (SSK, Bağ-Kur) Ocak zam oranı tahminleri
    expand

    Milyonlarca çalışanın ve emeklinin gündeminde asgari ücret 2022 zammı yer alıyor. Ocak ayı ile birlikte zamlı maaşlarını alacak olan asgari ücretliler ve SSK, Bağ-Kur emeklileri zam görüşmelerinin ne zaman başlayacağını ve tahminlerin neler olduğunu araştırıyor. Peki, Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte son 2022 asgari ücret hesaplamaları ve tahminleri..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2022 Ocak ayı itibariyle geçerli olacak olan asgari ücret zammı yılbaşından hemen önce belli olacak. Milyonların gözü açıklanacak olan zam oranında. Asgari ücret 2022 görüşmelerinin yapılmasına az zaman kala zam tahminleri de yapılmaya başladı. 2022 asgari ücret zammı işçi sendikaları ve işveren temsilcileri tarafından yapılacak görüşmeler neticesinde belli olacak. Görüşmelerde enflasyon oranları ve TÜİK tespitleri etkili olacak. 

    VEDAT BİLGİN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI 5 KASIM 2021

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: "Asgari ücret ile ilgili hepimizin yaptığı hesaplar var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyenin belirlenmesi düşüncesiyle hareket ediyoruz".

    ASGARİ ÜCRET 2022 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

    Son 10 yılda asgari ücret artışlarına bakıldığında değişmeyen bir zam formülü uygulanıyor. Dolayısıyla 2022 yılının asgari ücretinin belirlenirken 2021 yıl sonu enflasyonu etkili olacak. Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne baktığımız zaman yıl sonunda enflasyonun yüzde 16,40 civarında olacağı öngörülüyor. Bu formülden yola çıkarak 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti hesaplayabiliriz. Yani enflasyonun 5-6 puan üzerinde bir artış yapıldığında asgari ücret yüzde 22 civarında zam görecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna göre 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL'ye net asgari ücret ise 3.447,50 liraya çıkabilecektir. Tabi burada küçük artış ve inişleri de hesaba katılabilir. Bu durumda net asgari ücretin 3.300 TL ile 3.750 TL arasında bir rakama denk gelebileceğini hesaplayabiliriz. Yine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan daha farklı bir karar da çıkabilir. 

    2022 asgari ücrete yüzde 20 zam yapılması halinde ise asgari ücret net 3 bin 390 lira olacak. Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları göz önüne alınarak asgari ücrete yüzde 21 zam yapılmıştı. 

    2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak Memur ve emekli (SSK, Bağ-Kur) Ocak zam oranı tahminleriEMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

    Emekli maaşlarına Ocak ayında yapılacak zam miktarı için bekleyiş devam ediyor. Bilindiği üzere her yıl emeklilere Ocak ve Temmuz ayında zam yapılıyor.  Emeklilerinin Temmuz ayında aldıkları zam, yüzde 8.45 olarak belirlenmişti. Kasım ayıyla beraber emekli zammı ve memur zammı için yeni rakamlar belirginleşmeye başladı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ocak 2022 zammı için SSK ve Bağ-Kur emeklileri son 6 ayda oluşan enflasyon oranı kadar zam alırken memurlar ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ilaveten oluşacak enflasyon farkını almış olacaklar. Memur ve memur emeklileri Ocak'ta yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı alacaklar. Açıklanan Ekim ayı enflasyon oranı ile birlikte Haziran'dan bu yana 4 ayık veri de ortaya çıkmış oldu. Buna göre 4 aylık enflasyon oranı yüzde 6.72 olarak hesaplandı. 

    Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4 aylık zamları yüzde 6.72 olurken, bu orana Kasım ve Aralık aylarının enflasyon oranlarının eklenmesiyle zamlar kesinleşmiş olacak. Merkez Bankası'nın yılsonu yüzde 18.4'lük tahminine göre yapılan hesaplamalara göre 6 aylık enflasyon verisi 9.17 oranında olacak. Ancak enflasyon bu tahmini aşarsa zam oranı da yükselecek.

    2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak Memur ve emekli (SSK, Bağ-Kur) Ocak zam oranı tahminleriMEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye tarihinde yapılmış en yüksek oranları içeren sözleşme" dedi.Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise maaşlarda yüzde 28 iyileştirme olduğunu söyledi.

    Bilgin, sosyal medya hesabından 6. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu.Maaş artışlarına ilişkin tabloyu da paylaşan Bilgin, "6. Dönem Toplu Sözleşmemizi az önce gece saatlerinde imzaladık. Kamu çalışanlarımız için son yıllardaki en yüksek kazanımlar, istikrarla büyümeye devam eden güçlü Türkiye'nin en önemli göstergesidir" ifadelerine yer verdi.Sözleşmenin kamu çalışanlarına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Bilgin, memur sendikalarıyla vardıkları anlaşmaya göre kamu personelinin 2022-2023 yılları maaşlarındaki kümülatif artış oranlarının yüzde 30 ile 35 arasında değiştiğini belirtti.

    Bakan Bilgin, salgının ekonomik etkilerine rağmen çalışanları enflasyona ezdirmeme sözünün arkasında olduklarını dile getirerek, "Kamu çalışanları için tarihi değişim. 3600 ek gösterge çalışmalarını bu sözleşme döneminde tamamlıyoruz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ASGARİ ÜCRET ARTINCA NELER DEĞİŞECEK?

    Asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle olacak bazı değişiklikler şunlar:

    1- İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Şu anda en yüksek işsizlik maaşı 2010 lira olarak uygulanıyor.

    2- Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 lira olarak ödeniyor.

    3- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak. Şu anda bir aylık ödeme 1.144 TL

    4- İş göremezlik ödeneğinde artış yaşanacak.

    5- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.

    6- Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow