hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa Birliği'nden ABD'ye 294 milyar dolarlık gözdağı

    Avrupa Birliğinden ABDye 294 milyar dolarlık gözdağı
    expand

    Avrupa Birliği, Washington'a mektup göndererek, ABD'nin Avrupa'dan ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek vergi uygulanması halinde 294 milyar dolarlık bir misilleme yapılabileceği uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     AB, Amerikan yönetimini, otomobil ithalatına ek tarife uygulaması halinde alınacak karşı önlemlerin ABD’nin ihracatının 294 milyar dolarlık bölümünü etkileyebileceği konusunda uyardı. AB Komisyonu’nca ABD Ticaret Bakanlığı’na iletilen 10 sayfalık mektupta, Avrupalı otomobil markalarına yüzde 25 ek tarife uygulanması halinde ABD ekonomisinin karşı karşıya kalacağı karamsar tabloya dikkat çekildi.

    Hürriyet gazetesinden Güven Özalp'in haberine göre “Ekonomik analizler bu ürünlerde tarif artırımına gidilmesinin her şeyden önce ABD ekonomisine zarar vereceğini teyit ediyor” ifadelerine yer verilen mektupta, Amerikan ihracatının 294 milyar dolarlık bölümünün misilleme önlemlerine konu olabileceği vurgulandı.

    Yüzbinlerce kişilik istihdam

    Geçen yıl AB’den ABD’ye ihraç edilen otomobillerin değeri 37.4 milyar Euro olurken ABD’nin AB’ye ihraç ettiği otomobillerin değeri 6.2 milyar Euro seviyesinde kaldı. AB üyesi ülkelerin şirketlerinin, ABD ekonomisine yönelik katkısının öne çıkarıldığı mektupta, söz konusu ek verginin ABD ekonomisine başlangıçta oluşturacağı negatif etkinin 13-14 milyar doları bulacağı bunun da cari dengeyi de olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Mektupta, Avrupalı üreticilerin geçen yıl ABD’de 2.9 milyon araç ürettiği, bunun ABD otomobil üretimin yüzde 26’sı olduğu ve yüz binlerce kişiye istihdam sağladığı ifade edildi. Mektupta özellikle Trump’a destek veren dört güney eyalete atıfta bulunulurken, Avrupalı otomotiv şirketlerinin ABD’de 120 bin kişinin istihdamına doğrudan katkı yaptığı, satış ve yedek parça da hesaba katıldığında bu sayının 420 bine kadar yükseldiği de belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savaş 9 Mart'ta başlamıştı

    ABD Başkanı Trump, 9 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamış, AB’ye bu vergilerden 1 Haziran’a kadar geçici muafiyet tanımıştı. AB, ABD’nin yakın müttefiki olduğunu ve ulusal güvenlik tehdidi olmadığını gerekçe göstererek ABD’nin gümrük vergilerinden daimi bir biçimde muaf tutulma çağrısında bulunmuştu. Müzakereler sonucu AB, ABD’yi kararından vazgeçirememişti. ABD’nin devreye aldığı ek gümrük vergileri konusunda dengeleyici tedbirler alan AB, 22 Haziran’dan itibaren ABD’den ithal edilen mısır, barbunya, pirinç, fıstık ezmesi, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farklı ürüne yüzde 25 gümrük vergisi yürürlüğe koydu. AB’nin kararının ardından Trump, Avrupa’dan ithal edilen tüm araçlara yüzde 25 ek vergi tehdidinde bulunmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'deki satışlar 2 milyon düşer 

    Amerikan LMC Automotive’nin yaptığı bir araştırmaya göre,  AB’den ithal otomobillere yüzde 25 ek vergi konması halinde, bunun ABD’deki otomobil satışlarını yılda 2 milyon adet düşüreceği belirlendi. Ayrıca ek verginin ABD’de otomobil fiyatlarının yüksel-mesini sağlayarak, 100 binlerce Amerikalının işsiz kalmasına yol açacağı belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow