hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa ekonomisine ilişkin beklentiler iyimser değil

    Avrupa ekonomisine ilişkin beklentiler iyimser değil
    expand

    Financial Times'ın anketine göre, 21 ülkeli Euro Bölgesi'nin 2024'te yalnızca yüzde 0,6 ekonomik büyüme yaşaması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times'ın 48 ekonomist arasında yaptığı anketin sonuçlarına göre, 21 uluslu euro para birimi bloğunun 2024'te yalnızca yüzde +0,6 gibi ılımlı bir ekonomik büyüme görmesi bekleniyor.

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı görünümler daha iyimser; kurumlardaki analistler blok ekonomisinin 2024'te sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 1,2 büyüyeceğini bekliyor.

    FT'nin anketine katılan uzmanlar, ücretlerin enflasyondan daha hızlı artması beklenmesine rağmen Euro Bölgesi ekonomisinin yüzde 0,6'lık büyümeyi geçemeyeceğini söyledi. Ankete katılanların üçte ikisi Euro Bölgesi ekonomisinin resesyona girdiğini gördüklerini söyledi.

    Ekonomistlere göre, tek para birimi alanındaki ücret artışının 2024'te yalnızca yüzde 4 olması beklenirken, tüketici fiyatlarının gelecek yıl ortalama yüzde 2,5'in üzerinde, 2025'te ise yüzde 2,1'in biraz altında artması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ECB daha önce gelecek yıl ücretlerin ve enflasyonun sırasıyla yüzde 4,6 ve yüzde 2,7 artacağını tahmin etmişti; bu, üç yıl içinde ilk kez gerçek hane halkı gelirlerinin büyümesine işaret edecek. Düzenleyici, tüketici fiyatlarının 2025'te yüzde 2,1 oranında artmasını bekliyor. Bu arada, ankete katılan ekonomistlerin çoğuna göre işsizliğin, Euro Bölgesi'nde Ekim ayındaki rekor düşük seviye olan yüzde 6,5'ten gelecek yılın sonunda yüzde 6,9'a yükselmesi bekleniyor.

    Ekonomistler, yüksek faiz oranlarının, olası enerji piyasasındaki çalkantının ve jeopolitik istikrarsızlığın daha derin bir resesyona yol açmasının beklendiği uyarısında bulunarak, Donald Trump'ın ABD başkanı olarak seçilmesi ihtimalinin yanı sıra Ukrayna'nın Rusya ile askeri çatışmayı kaybetmesi olasılığının ekonomik krize yol açabileceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow