hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıdem tazminatı yarı yarıya düşecek mi?

    Kıdem tazminatı yarı yarıya düşecek mi
    expand

    İşçilere ödenen kıdem tazminatı miktarı ile işverenin aylık olarak yatırdığı prim miktarının da yarıya düşürülmesi önerisine ilişkin habere Kalkınma Bakanlığı'ndan açıklama geldi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalkınma Bakanlığından açıklama

    işveren ve çalışanlar açısından son derece önemli olan kıdem tazminatı konusunda yapılan haberin kamu oyunu yanlış bilgilendirdiği bildirildi. Bakanlık tarafından, bugün bir gazetenin birinci sayfasında yer alan habere ilişkin yazılı açıklamada bulunuldu. Açıklamada, "Söz konusu uzmanlık tezi, uzman yardımcılığından uzmanlığa geçiş için hazırlanan bir çalışmadan ibaret olup, Kalkınma Bakanlığı'nın görüşünü yansıtmamaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

    Bakanlık'tan öneri

    Hürriyet gazetesi, kıdem tazminatıyla ilgili çalışmalar sürdürülürken Kalkınma Bakanlığı’ndan çok tartışılacak bir öneri geldiğini yazdı. Buna göre Bakanlık yayını olarak dikkate sunulan uzmanlık tezinde, fona dönüşecek bir kıdem tazminatında ödenecek tutarların yarıya düşürülmesi, aylık olarak işverenlerin de yüzde 3.5 oranında (şu anda bu oran yüzde 8.33) katkı yapması durumunda sürdürülebilirlik sağlanacak. Aksi takdirde, fon büyük açıklar vererek ilerleyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret eden bir derneğin “Kıdem tazminatında prim oranının yüzde 3.75’e indirilmesi için çalışma başlatıldı” açıklaması da bu öneri mi tartışıldı sorusunu gündeme getiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avusturya yaptı

    Kalkınma Bakanlığı uzmanlarından Nafiz Baysal’ın “Dünyada ve Türkiye’de kıdem tazminatı uygulaması, Türkiye’de kurulması öngörülen kıdem tazminatı fonunun finansal projeksiyonu” isimli tezi, bu konuda bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma niteliğinde. Diğer ülkelerdeki kıdem tazminatı reformlarına da yer verilen tezde, Türkiye’de kurulacak yeni sistemin de alternatiflere göre projeksiyonu yapıldı.

    Şu anda kıdem tazminatı olarak her bir yıl için bir aylık (giydirilmiş) ücret ödenmesinin yalnız geçmişe ilişkin olarak değil, geleceğe yönelik olarak da kazanılmış hak olarak algılandığı ve bu parametrede değişiklik yapılmasına şiddetle karşı çıkıldığı belirtilen çalışmada, “Avusturya’da ise işçi kesiminin de onayıyla varılan uzlaşma sonucunda başlanan yeni sistemde, 3 yıl ile 37 yıl arasında kıdemi olan işçilerin tamamı, yeni sistemde daha az miktarda kıdem tazminatı alıyor” denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avusturya’daki sistemin katkı esasına göre çalıştığı ve devletin yalnızca bireysel hesaplara kıdem tazminatı primi olarak yatırılan tutarları garantiye aldığı belirtilen tezde, Türkiye’nin ise “bireysel hesap yaklaşımı” ve “fon kurulması” şeklinde iki alternatife sahip olduğu belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow