hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin devi Evergrande borç sarmalında! Dünya piyasaları endişeli!

    Çin devi Evergrande borç sarmalında Dünya piyasaları endişeli
    expand

    Evergrande ile ilgili belirsizlik sürüyor. Hisseleri yüzde 20 değer kaybeden Çinli inşaat devinin, perşembe günü 83,5 milyon dolarlık tahvil ödemesi var. Belirsizlik piyasalarda oynaklığı artırmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağır borç yükü altındaki Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande için bu hafta kritik öneme sahip. Evergrande'nin Mart 2022 vadeli tahvilinin 23 Eylül'deki kupon ödemesi 83.5 milyon dolar. Öte yandan şirketin ayrıca 47.5 milyon dolarlık Mart 2024 vadeli tahvil kupon ödemesini 29 Eylül'de yapması gerekiyor.

    Evergrande Group'un hisseleri şirketin borçlarında temerrüte düşeceği kaygılarıyla 11 yılın en düşük seviyesine gerilerken, alacaklılar şirketin borçlarını geri ödememesi ihtimalini göz önüne alarak karşılık ayırmaya başladılar.

    Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre şirketin ana alacaklılarından biri krediler için zarar karşılığı ayırırken, diğer bazı alacaklılarsa Evergrande'ye borçları geri ödemesi için ek süre vermeyi planlıyor.

    Dört banka yöneticisinin Reuters'a yaptığı bu açıklama, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'deki en büyük ikinci gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande'nin muhtemel iflasına finansal kurumların nasıl hazırlandıklarını gösteriyor.

    305 milyar dolarlık borç yükü 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çinli düzenleyici kurumlar yaklaşık 305 milyar dolar borç ve yükümlülüğü bulunan nakit darboğazındaki Evergrande'nin bankacılık sistemi için tehlike oluşturabileceğini belirterek şirketin Çinli yatırımcılara sattığı tahvillerin kredi notunu düşürmüştü.

    Evergrande son günlerde gayrimenkul satışlarının düşmeye devam etmesinden dolayı çapraz temerrüte düşebileceği uyarısında bulunmuş ve 20 Eylül'de vadesi gelecek kredi faiz ödemesini yapamayacağını bankalara iletmişti.

    Çin'in devlet destekli Global Times gazetesinin baş editörü, Evergrande'nin "batmayacak kadar büyük" olduğu varsayımıyla devletin kurtarma paketine bel bağlamaması gerektiği konusunda uyarmıştı.

    Çin'in varlık bakımından en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China'nın (AgBank) bir yöneticisine göre, banka Evergrande'ye verdiği krediler için belli bir zarar karşılığı ayırdı.

    İki büyük alıcı süre uzatabilir

    Öte yandan iki farklı kaynağa göre, Evergrande'nin diğer iki büyük alacaklısı China Minsheng Banking Corp ve China CITIC Bank Corp Ltd, Evergrande'nin vadesi yakında dolacak borç yükümlülüklerinin bir kısmının faiz ödeme süresini uzatmayı planlıyor.

    Alacaklılardan Minsheng, Evergrande'ye olan kredi pozisyonunu son 12 ayda 40 milyar yuandan 30 milyar yuana düşürmüş ve borçlu şirkete son aylarda yeni kredi teklif etmeyi kesmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan'ın konuya ilişkin analizi şöyle:

    Evergrande'nin 300 milyar USD'yi aşan toplam borcu nedeniyle ekonomik açıdan yaratacağı etki göz ardı edilmemeli. Buradaki ödeme güçlükleri, temerrüt, iflas risklerinden kaynaklı bulaşma etkisinin Çin dışındaki pazarları da etkileme olasılığı yüksek. Hisselerdeki derin düşüş sadece Çin ana karasını etkilemiyor, Hong Kong'a da stres bulaşmış durumda. Kreditörlere ve piyasaya olan borçların birçok bağıl şirketi etkilemesi durumu olabilir. Tabii, teminat sorununun bankacılık üzerinde yaratacağı etki de işin merkezinde duruyor. Perşembe günü iki tahvil ödemesi var ve şirket muhtemelen bu ödemeleri aksatacak. Şirketin tahvillerinin ihraç fiyatının bir hayli altına düşmesi iflas riskiyle ilintili ve nakit durumunu etkileyen düşük emlak satışları sektörün genelinin durumunu da etkiliyor. PBOC, finansal sisteme stresi azaltmak için kısa vadeli 14 milyar USD likidite sağladı. Merkez bankasının veya hükümetin olası kurtarma veya likidite müdahalesi, eğer kendiliğinden bir düzelme veya yapılandırma olmazsa beklenecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hang Seng endeksi yüzde 3,3 düştü

    Şirketin kupon ödemelerini yapıp yapamayacağı yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. Belirsizlik piyasalarda oynaklığı artırmış durumda. 

    Asya'da Çin, Japonya ve Güney Kore piyasalarında bugün resmi tatil nedeniyle işlem gerçekleştirilmezken açık olan piyasalarda düşüş eğilimi öne çıktı. 300 milyar dolar borcu bulunan Çin'li Evergrande şirketinin bu hafta ödemesi gereken borçlara ilişkin belirsizlikler endişeleri artırırken, Çin'de devam eden regülasyon adımları da pay piyasalarını olumsuz etkiliyor.

    Hong Kong'da işlem gören Evergrande hisselerinin değer kaybı bugün yüzde 20'ye ulaştı. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 3,3 düşüşle 24099,14 puandan kapandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow