hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) sistemi nedir, ne anlama geliyor?

    DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) sistemi nedir, ne anlama geliyor
    expand

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini, talep toplama işleminin 15 Haziran'dan itibaren yapılacağını belirtti. Bu açıklamalar sonrasında DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) sistemi merak edildi. İşte konuyla ilgili detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gündemden kaynaklı olarak DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) sistemi araştırma konusu oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile vatandaşın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için gelire endeksli senet ihraç edileceği duyuruldu. 1990’lı yıllarda da yapılan ve 2010 yılına kadar ihraçları devam eden gelire endeksli senetler bir zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor ve kupon ile ana para ödemeleri belirleniyor. Bakanlık üç ayda bir yatırımcıya sağlanacak kupon ödemesinin ve vadesinin ihraç sırasında duyurulacağını belirtirken asgari getiri garantisi sunulacağını da vurguladı.

    DİBS (DEVLET İÇ BORÇLANMA SENEDİ) NEDİR?

    T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleridir. Kuponsuz (İskontolu) ya da kuponlu olarak ihraç edilebilmektedir. Genellikle Türk Lirası cinsi ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin bir yıldan kısa vadeli olanları Hazine Bonosu, bir yıldan uzun vadeli olanları ise Devlet Tahvili olarak adlandırılmaktadır. 

    Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini ifade etmektedir. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı öder. DIBS’ler vadeleri boyunca ikincil piyasalarda kişi ve kurumlar tarafından alınıp satılabilmektedir. DİBS’ler vadelerine, ihraç yöntemlerine, ihraç edildikleri para birimi cinsine, faiz ödeme türlerine, üzerlerinde kupon taşıyıp taşımamalarına göre farklı açılardan sınıflandırılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    DİBS ÖZELLİKLERİ

    T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı güvencesindedir.

    Hamiline yazılı olarak çıkmaktadır.

    Kuponlu ise kupon faiziyle dönemsel nakit akımı sağlamaktadır.

    Yüksek likidite değerine sahiptir.

    Vergi avantajı sağlar.

    Vade sonunu beklemeden, işlem yapılacak tarihteki piyasa koşullarındaki fiyatlara göre nakde çevrilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow