hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yuan Çin'in ikili ticaretlerinde doları zorluyor

    Yuan Çinin ikili ticaretlerinde doları zorluyor
    expand

    Rakamlara göre, geçen çeyrekte Pekin'deki uluslararası yerleşim birimlerinin yüzde 49'unda yuan kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Devlet Döviz İdaresi'nden istatistiksel verilerine göre, yuan ülkede ABD dolarını geçerek Çin'in Nisan'dan Haziran'a kadar olan genel sınır ötesi işlemlerinde en çok kullanılan para birimi haline geldi.

    Satış noktasının veri analizine göre, yuan'ın artan kullanımı, esas olarak sermaye piyasasının açılması ve Rusya ile daha fazla ticaretten kaynaklandı.

    İstatistikler, geçen çeyrekte Çin'in sınır ötesi işlemlerinin yüzde 49'unda yuanın kullanıldığını ve ilk kez doları geçtiğini gösterdi. Yuan cinsinden uluslararası ödemeler yıllık yüzde 11 artışla 1,51 trilyon dolara yükselirken, dolar ödemeleri yüzde 14 düşüşle 1,4 trilyon dolara geriledi.

    Resmi veriler ayrıca Çin para birimindeki sınır ötesi anlaşmaların 2022'de toplam 42,1 trilyon yuan'a (5,85 trilyon dolar) ulaştığını gösterdi. Sermaye işlemleri 4 trilyon doların üzerinde veya yaklaşık yüzde 75'ini oluştururken, geri kalanını ticaret gibi cari hesap işlemleri oluşturdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yuan'ın küresel yerleşimlerdeki payı hala nispeten düşük olsa da, Pekin'in para biriminin kullanımını teşvik etme çabaları nedeniyle son birkaç yıldır istikrarlı bir şekilde artıyor. Çin hükümeti, navlun, hizmet ve cari hesap transferleri ile sermaye işlemlerine ilişkin ödemeler dahil ticari ödemelerin yuan cinsinden ödenmesine ilk kez 2009 yılında izin verdi.

    Çin'in uluslararası ticarette dolardan uzaklaşma girişimleri, Batılı ülkelerin büyük bir küresel enerji üreticisi ve ihracatçısı olan Rusya'ya uyguladığı kapsamlı yaptırımlar zemininde hızlandı. Hintli politika yapıcılar da Moskova ile karşılıklı ticarette dolardan ruble ve rupiye geçiş yönünde adımlar attılar.

    Rusya, geçen yıldan bu yana işlemlerde alternatif para birimlerinin kullanımını artırıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin yuanının yalnızca Çin ile ticarette değil, Rusya'nın Afrika ve Latin Amerika ülkeleri ile olan işlemlerinde de daha yaygın kullanılması gerektiğini önerdi. Rusya Merkez Bankası'ndan alınan son veriler, yuanın Rusya'nın dış ticaretinde önemli bir oyuncu haline geldiğini gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow