hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dövize yatırım yapılır mı?

    Dövize yatırım yapılır mı
    expand

    Bugün itibariyle dolar kurunu 2.08'in altında görmeye başladık. Dolayısıyla kafalarda "Acaba dolar 2 liranın altını görür mü?" sorusu oluşmaya başladı. CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Emin Çapa, Türkiye'nin ithalat - ihracat dengesi ve cari açığımız için doların daha fazla düşmesinin iyi olmayacağını söyledi. Çapa, dövize yatırım yapmak isteyenler ve geleceğe borçlananlar için de analizlerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çapa şöyle konuştu: " Öncelikle şunu söylemek lazım. Döviz, almak yani bir başka bir ülkenin para birimini alıp bir kenara koymak bir yatırım aracı değil. Bu yanlış bir şeydir. Eğer dövize yatırım yapacaksanız bunu ya faizle yapmanız lazım ya da parasını almayı düşündüğünüz ülkenin hazine bonosunu almanız gerekir. Örneğin dolar alacaksanız ABD hazine bonosu almak; Euro alacaksanız Avrupa ülkelerinin hazine bonosunu almak gibi. Aksi takdirde o ülkenin enflasyonuna katlanmış olursunuz. Dolar kuru, Türk lirası karşısında değer kazanırsa siz de kazanırsınız. Kaybederse kaybedersiniz. 

    Eğer borcunuz varsa bu seviyeler, küçük küçük döviz borcunu kapatmak için uygun seviyeler. Çünkü Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, kurun 2.10'un altında olmasını çok da istemiyor. Orta vade açısında 2.10'un altında bir kur ithalat - ihracat dengesi ve cari açığımız için çok iyi bir şey değil. Hele 2 liranın altına gelmesini muhtemelen ekonomi yönetimi hiç istemeyecektir.

    Bundan sonrası için hiç bir şekilde kazanmadığınız bir parayla borçlanmayın. Hangi para biriminden geliriniz varsa onunla borçlanın. Yani, maaşınızı dolarla alıyorsanız, geliriniz dolarla ise o zaman dolarla borçlanın. Geçtiğimiz dönem yaşadık. Ne oldu? Kur çok hızlı bir şekilde yukarı geldi. Döviz borcu olanlar zora düştüler. O yüzden bu tür bir riski bireysel yatırımcıların almaması lazım. Şirketler o riski sigortalayabilirler. Ama bireysel yatırımcılar için böyle bir şey mümkün değil."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow