hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası'ndan İsrail-Hamas çatışmaları ve petrol fiyatı uyarısı

    Dünya Bankasından İsrail-Hamas çatışmaları ve petrol fiyatı uyarısı
    expand

    Dünya Bankası, “İsrail-Hamas çatışmaları tırmanırsa petrol fiyatları belirsizliğe sürüklenebilir” dedi. Banka raporunda, savaşın tırmanması durumunda petrol fiyatlarında artış olacağı uyarısı yapılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası, küresel petrol fiyatlarının dördüncü çeyrekte varil başına ortalama 90 dolar olmasını ve yavaşlayan büyümenin talebi azaltmasıyla 2023’te ortalama 81 dolara düşmesini beklediğini söyledi, ancak son Orta Doğu çatışmasının tırmanmasının fiyatları önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyardı.

    Dünya Bankası’nın son Emtia Piyasaları Görünümü raporunda, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana petrol fiyatlarının sadece %6 arttığı, tarımsal emtia, çoğu metal ve diğer emtia fiyatlarının ise “neredeyse hiç değişmediği” kaydedildi.

    Bankanın raporunda, “Bununla birlikte tarih, çatışmanın tırmanmasının, petrol ve diğer emtia fiyatlarının artmasına yol açabilecek büyük bir riski temsil ettiğini gösteriyor; bu, bölgede ve dünya genelinde gıda güvensizliğini yoğunlaştıracak bir sonuç olacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu. Çatışmanın artması durumunda emtia fiyatlarına ilişkin görünümün hızla kötüleşeceğine işaret edilen raporda, çatışmanın etkilerinin arz kesintilerinin süresine ve ölçeğine bağlı olacağı, ticaret kısıtlamaları ve hava koşullarına bağlı aksamaların da fiyatların yükselmesine neden olabileceği, beklenenden zayıf küresel büyümenin de emtia fiyatları üzerinde önemli bir aşağı yönlü risk oluşturduğu aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, petrol arzında “küçük bir aksama” olması, küresel petrol arzının günde 500 bin ila 2 milyon varil azalması halinde petrol fiyatlarının varil başına 93 ila 102 dolar aralığına ulaşmasının öngörüldüğü kaydedilirken, arzda “orta düzeyde bir aksama” durumunda, küresel arzının günde 3 ila 5 milyon varil azalması durumunda, petrol fiyatlarının varil başına 109 ila 121 dolara yükselmesinin beklendiği belirtildi

    “Büyük bir aksama” senaryosunda ise küresel petrol arzının günde 6 ila 8 milyon varil azalacağı ve fiyatların varil başına 140 ila 157 dolara çıkmasının öngörüldüğü vurgulandı.

    Dünya Bankası Baş Ekonomist Yardımcısı Ayhan Köse, “Daha yüksek petrol fiyatları, eğer devam ederse, kaçınılmaz olarak daha yüksek gıda fiyatları anlamına gelir. Eğer petrol fiyatlarında ciddi bir şok yaşanırsa, bu durum birçok gelişmekte olan ülkede zaten yüksek olan gıda fiyat enflasyonunu daha da arttıracaktır” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow