hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT’de son durum 25 Ekim 2019… EYT yasası çıkar mı?

    EYT’de son durum 25 Ekim 2019… EYT yasası çıkar mı
    expand

    Son dakika EYT haberleri emeklilikte yaşa takılanlarda son durumu göstermeye devam ediyor. EYT yasası için gelecek açıklamayı bekleyen yaş şartına takılan kişiler bir yandan da süreçteki son durumu araştırmayı sürdürüyor. Peki, EYT nedir, yaş şartı sorunu ne zaman ortaya çıktı ve yasa çıkarsa kimler, ne zaman emekli olabilirler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT yasası için TBMM’den gelecek açıklamayı bekleyen EYT’liler geçtiğimiz günlerde yapılan son dakika açıklamalarının ardından son gelişmeleri öğrenmişti. Önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ardından da Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal EYT konusunda önemli açıklamalarda bulunmuşlardı.

    Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz haftalarda kampta yaptığı sunumların ardından milletvekillerinden en çok gelen soru Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olmuştu. Albayrak, sorulara “EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok” diyerek yanıt vermişti.

    EYT BÜTÇEDE VAR MI?

    Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." ifadelerini kullanmıştı.

    EYT NEDİR?

    EYT sorunu, 8 Eylül 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu. Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2008’de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken yaş sınırı bir kez daha yükseltildi. 2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65’te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu.

    NE ZAMAN EMEKLİ OLURLAR?

    Bugün yasa çıksa dahi EYT’lilerin hemen emekli olması mümkün değil. EYT’lilerin emekliliğinin en az 10 yıllık süreye yayılacağı, emekli olacakların sayısının 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşeceği belirtiliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow