hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed yetkilileri Orta Doğu'daki kriz hakkında ne düşünüyor?

    Fed yetkilileri Orta Doğudaki kriz hakkında ne düşünüyor
    expand

    Geçen yıl Ukrayna'da savaş patlak verdiğinde, ABD Merkez Bankası yetkilileri bu konu hakkında hemen konuşmuştu. Şimdi "Fed yetkilileri neden İsrail-Hamas savaşını Ukrayna ile yaptıkları gibi ele almıyor?" sorusu gündemde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2022'nin Şubat'ında Rusya Ukrayna'ya ilk saldırıları gerçekleştirdiğinde olay hemen ekonomik bir boyut kazanmış, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla beraber art arda gelen yaptırımlar gündeme damga vurmuştu. Fed yetkilileri kriz ile ilgili etkili söylemlerde bulunmuştu. Şimdi ise dünyanın odağında sivil insanları da hedef alan ve yayılma riski gittikçe büyüyen İsrail-Hamas çatışmaları var. Ancak Fed bu konuda sessiz.

    Hamas'ın geçen hafta sonu İsrail'i işgal etmesinden sonra Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller ilk kez kamuoyu önüne çıktığında, ortaya çıkan trajedileri kabul etmedi. Daha sonra iş dünyası ve tüketici güvenini sarsacak büyük bir yayılma etkisi olmadığı sürece bunun ABD ekonomisine zarar verme ihtimalinin güçlü olduğunu düşünmediğini söyledi.

    Fed Başkan Yardımcıları Michael Barr ve Philip Jefferson, Fed Guvernörü Michelle Bowman ve Dallas Fed Başkanı Lorie Logan geçen hafta kamuoyuna açıklamalarda bulundular. Hiçbiri İsrail'deki savaştan bahsetmedi.

    Fed sözcüsü Emma Jones, geçmişte Ukrayna'daki savaşı hızla kabul eden birçok Fed yetkilisinin neden İsrail'deki savaşa değinmediği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, "Kalbim bu durumdan olumsuz etkilenen herkesle birlikte. Gerçekten sıkıntılı." demekle yetindi. Çatışmanın hem ABD'yi hem de küresel ekonomiyi nasıl etkileyeceğiyle ilgili olarak Bostic şunları söyledi:

    "Bu, herkesin pazarlarımızın nerede olacağını, ortaklarımızın nereye gideceğini yeniden düşünmesine neden olacak yeni ve beklenmedik bir şey.

    Geçtiğimiz hafta Kuzey Dakota'daki Minot State Üniversitesi'nde yapılan tartışma sırasında Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, İsrail-Hamas gündemine neredeyse hiç değinmedi. "Jeopolitik olayların (ister Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, ister Hamas'ın İsrail'e saldırısı olsun ) ekonomiyi etkilediği ilk mekanizma emtia piyasaları, her şeyden önce petrol fiyatları ve aynı zamanda diğer emtia piyasaları aracılığıyladır" dedi. "Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinde çok büyük fiyat hareketleri gördük, şu ana kadar İsrail'de olup bitenler konusunda çok daha sessiz hareketler yaşandı" diye ekledi.

    Boston Fed Başkanı Susan Collins, "ABD ekonomisinin büyüklüğü göz önüne alındığında" genel olarak küresel şoklara karşı çok daha dayanıklı olduğunu söyledi.

    Geçen Çarşamba Wellesley College'da düzenlenen bir etkinlikte Collins, "Korkunç olayların etkilerinin çoğu ve şu anda gördüklerimiz ekonomik etkilerin ötesinde" dedi. Bununla birlikte, çatışmanın Fed'in yetkililerin politika kararları almasına yardımcı olan modellerinde dikkate alacağı bir şey olduğunu söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow