hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazze'nin ekonomisi yerle yeksan oldu

    Gazzenin ekonomisi yerle yeksan oldu
    expand

    İsrail Gazze ekonomisini harabeye çevirdi. Bölgenin geriye kalan tek gelir kaynağı dış yardım haline geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in Hamas'la çatışmaları Gazze ekonomisini tamamen yok etti. Bir rapora göre, 7 Ekim'de başlayan şiddetin tırmanması, bölgeyi tek gelir kaynağı olan İsrail'in iş piyasasına erişimden mahrum bıraktı.

    CNBC'nin uzmanlara dayandırdığı haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre geçtiğimiz ay, Gazze'deki işgücünün yüzde 61'ini temsil eden yaklaşık 182.000 Gazzeli işini kaybetti.

    İşsizlik oranı geçen aydan önce bile yüzde 40'ın üzerinde olup dünyadaki en yüksek oranlardan biriyken, bu durum Gazze nüfusunun neredeyse tamamını işsiz bıraktı.

    Clocktower Group'un baş stratejisti Marko Papic CNBC'ye verdiği demeçte "Gazze ekonomisi yüzde 100 iki gelir kaynağına bağımlı: dış yardım ve İsrail'in işgücü piyasasına erişim. İkincisi artık yok, muhtemelen sonsuza kadar. Geriye kalan tek şey dış yardım." diyor.

    Birleşmiş Milletler'e göre, 7 Ekim'den önce Gazzelilerin yüzde 80'i geçimlerini sağlamak için uluslararası yardıma muhtaçtı ve gıda güvencesi olmadığı kabul ediliyordu. Devam eden tırmanış şimdiden yaklaşık 15.000 Filistinlinin ölümüne ve Gazze nüfusunun çoğunluğunu oluşturan yaklaşık 1,5 milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow