hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayıs İşçi Bayramı ama...

    1 Mayıs İşçi Bayramı ama...
    expand

    Emekçilerin çalışma koşulları ve hayat standartları hiç iyileşmiyor. 36 ilde gerçekleştirilen ankete katılan işçilerin yüzde 86'sı gelecekten umutsuz.

    Gezici Araştırma şirketi, 36 ilde 2 bin 478 işçi ile hanede yüz yüze konuşarak anket yaptı.

    Eşit sayıda erkek ve kadın işçi ile yapılan anket nisan ayında gerçekleştirildi.

    Ortaya çıkan tablo, sigortasız işçi oranının yüzde 36.4 seviyesinde olduğunu gösterirken, kadın işçiler arasında bu oran yüzde 41 gibi daha yüksek bir düzeyde.

    İşini kaybetme korkusu yaşayan kadın işçi oranı yüzde 73.6, erkek işçilerde bu oran yüzde 60'larda. Araştırmaya göre, SGK'sı olmayan kadın işçilerin de işini kaybetme korkusu var.

    Türkiye'de kayıtlı işçilerin sadece yüzde 8.3'ü bir sendikaya kayıtlı. 1980 öncesinde 3 milyon çalışanın neredeyse yarısı sendika üyesiydi. Ankete katılan işçilerin yüzde 51.4'ü "özgürce bir sendikaya üye olma hakkım yok" diyor.

    "Neden sendikaya üye değilsiniz?" sorusuna gelen yanıtlar da dikkat çekici.

    Yüzde 58.8 "işten atılmaktan korkuyorum", yüzde 28.5 "gerek duymuyorum", yüzde 8.5 ise "üyelik masraflı" diyor. Yüzde 4.2 ise sendikaya güvenmediğini belirtiyor.

    "Sendikaya üye olursam işverenim tarafından cezalandırılırım" diyen kadın işçilerin oranı yüzde 89.4 gibi rekor bir seviyede. Erkeklerde de bu oran yüzde 86.3.

    İşverenle sorun yaşadığında konuyu yargıya taşıyan erkek işçi oranı ile kadın işçi arasındaki makas da kaygı verici. Kadınların yüzde 53.2'si "yargıya başvurmam" diyerek içine kapanıp sineye çekiyor, erkeklerin ise yüzde 62'si "mahkemeye giderim" diyebiliyor.

    İşçilerin yüzde 42'si bir iş kazası geçirdiğini belirtiyor, "iş güvenliği almadım" diyenlerin oranı ise yüzde 94.8.

    İşçilerin iş dışında bir hayatı olup olmadığı da ankette yer aldı. Kadın işçilerin yüzde 57'si hiç sosyal aktivitesi olmadığını belirtirken, yüzde 71'i hiç tatil yapmadığını dile getirdi.

    Ankete katılan işçilerin yüzde 86.4'ü ise "Gelecekten umutlu musunuz?" sorusuna "umutsuz" yanıtını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow