hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3. köprü ihalesi elde kaldı

    3. köprü ihalesi elde kaldı
    expand

    Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve Kuzey Marmara Otoyolu İhalesi Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine teklif veren olmadığını bildirdi.

    Akbıyık, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, komisyon olarak ihaleyle ilgili bütün hazırlıkları yaptıklarını ve ihaleyi gerçekleştirmek için salona geldiklerini belirterek, "Saat 14.00 itibariyle tekliflerin verilmesi gerekirdi. Bu saate kadar teklif gelmedi" dedi.

    Bundan sonraki aşamada komisyonun kararını yazarak üst makamlara göndereceklerini bildiren Akbıyık, devam eden süreçte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Genel Müdürlüklerinin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışacaklarını söyledi.

    Açıklamanın ardından bir gazetecinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Teklif gelmezse 'B' planını uygularız" sözünü anımsatarak, "B" planının ne olduğunu sorması üzerine Akbıyık, buna bakanlığın karar vereceği yanıtını verdi.

    Akbıyık, bir başka gazetecinin teklif gelmemesinin ihalenin iptal edildiği anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine ise, "Bu süreç saat 14.00 itibariyle tamamlandı. Teklif olmayan ihale sona ermiştir. Bundan sonra yeni süreç başlayacak" dedi.

    18 şirketin ihale şartnamesi aldığı ihaleye gün içinde 5 şirketin katılmayacağına yönelik bilgiler gelmişti. Bu şirketlerin bazılarının yetkilileri, Avrupa'da devam eden finansal krizin proje finansman olanaklarını kısıtlaması ve maliyetleri artırması nedeniyle diğer yatırımcılardan da teklif gelmeme olasılığının yüksek olduğunu belirtmişti.

    Reuters'a bilgi veren üst düzey bir şirket yetkilisi, "Avrupa'da devam eden kriz, ABD'nin krizden çıkma çabaları, Çin ve Japonya'daki zorluklar bu proje için finansman bulmayı zorlaştırıyor. Şartnamede bir sorun yok ancak finansman bulmak konusunda zaman sıkıntısı var. İhaleye diğer şirketlerden de teklif gelmesini beklemiyoruz" demişti.

    Binali Yıldırım: "Teklif geldi, geldi..."

    5 milyar dolarlık dev ihale


    Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Boğaz Köprüsü'nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, ilk olarak 8 Mart 2011 tarihinde ilan edilmiş ve Yap-İşlet-Devret Modeli ile 23 Ağustos 2011 tarihinde ihalesinin yapılacağı açıklanmıştı.

    İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için şartname satın alan firmaların erteleme talebinde bulunmaları üzerine ihale tarihi 10 Ocak 2012'ye ertelenmişti.

    Geçtiğimiz günlerde, Karayolları Genel Müdürlüğü, proje ile ilgili, yatırımcının üstleneceği kamulaştırma bedelinde önemli bir değişiklik yaptı. Proje kapsamında gündeme gelecek kamulaştırma işlemlerinde yatırımcı yükümlülüğü, 950 milyon liradan önce 700 milyon liraya, ardından 400 milyon liraya çekildi. Buna göre, devlet, İzmit Körfez Geçişi Projesi'nde, 400 milyon liranın aşılması halinde devreye girecek ve ek kamulaştırma maliyetini üstlenecek.

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesinin tekrar ertelenmesinin söz konusu olmadığını, 10 Ocak'ta yapılacağını açıklamıştı.

    İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlayacak 414 kilometre uzunluğunda ve 5 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyol Projesi, 421 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci Yap-İşlet-Devret projesi konumunda.

    18 firma şartname aldı


    İhale dokümanı alan firmalar şöyle:

    1 MAPA İNŞ.A.Ş. TÜRKİYE
    2 CENGİZ İNŞAAT TÜRKİYE
    3 PARK HOLDİNG TÜRKİYE
    4 KOLİN İNŞAAT TÜRKİYE
    5 STFA İNŞAAT TÜRKİYE
    6 YÜKSEL İNŞAAT TÜRKİYE
    7 MITSUBISHI JAPONYA
    8 IHI JAPONYA
    9 MOSKOVSKİY METROSTROY RUSYA
    10 STRADAG AG AVUSTURYA
    11 FCC CONSTRUCTION A.Ş. İSPANYA
    12 OOO NPO MOSTOVİK RUSYA
    13 OBAYASHİ JAPONYA
    14 ASTALDI İTALYA
    15 VARYAP TÜRKİYE
    16 ITOCHU CORPORATION JAPONYA
    17 NUROL İNŞAAT TÜRKİYE
    18 GÜLSAN İNŞAAT TÜRKİYE
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow