hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Afşin-Elbistan'daki termik santral projesi tehlikede

    Afşin-Elbistandaki termik santral projesi tehlikede
    expand

    Abu Dabili TAQA, Türkiye'deki 12 milyar dolarlık kömür santrali projesinden tamamen çıkmayı düşünüyor.

    Enerji sektörü kaynakları, Abu Dhabi'nin devlet kontrolündeki enerji şirketi Abu Dhabi National Energy Co TAQA'nın Türkiye'deki 12 milyar dolarlık kömür santrali projesinden değişen öncelikler nedeniyle tamamen çıkmayı planladığını belirtti.

    Enerji sektöründen bir kaynak Reuters'e yaptığı açıklamada, "Kendileriyle ilgili edindiğimiz izlenime göre TAQA bu projeden çıkmayı düşünüyor" dedi.

    Elektrik Üretim AŞ ile TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8,000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetler arası anlaşma Ocak'ta imzalanmıştı.

    TAQA sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, yatırım kararının 2014'e kadar ertelendiğini belirtmiş, ancak projenin iptal edilmesi olasılığı konusunda yorum yapmamıştı.

    Anlaşma, Afşin-Elbistan Kömür Havzası'nda B, C, D, E ile G sahalarında yeni santrallerin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, modernizasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini içeriyor.

    Reuters'a bilgi veren bir Türk yetkili, Türkiye'nin yerel kaynakları ekonomiye kazandırmanın çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Burada TAQA resmi olarak projeden vazgeçerse ve bunu Türkiye'ye iletirse, hızlı bir şekilde buranın rehabilite edilmesi ve yeni santraller kurulması için uluslararası bir ihale açılır" dedi.

    Bir kaynak, "TAQA'nın yatırım öncelikleri bu kararın alınmasında etkili oldu. Ayrıca yatırım tutarı çok yüksek olduğu için bölgede tansiyon bir miktar düşse projenin ilerleme ihtimali daha yüksek olur" dedi.

    Sektör yetkilileri, TAQA temsilcilerinin son bir hafta içinde Türkiye'de yaptığı temaslarla Afşin-Elbistan kömür havzasında yapılacak yatırımlarla ilgili geldikleri durumu anlattığını kaydetti.

    Hükümetin uzun süredir yeni santraller yapmak için görüşmeler sürdürdüğü Afşin-Elbistan Havzası, 4.4 milyar ton ile Türkiye'nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40'ını barındırıyor. Havzada şu anda toplam kurulu gücü 2,800 MW olan iki termik santral bulunuyor.

    Yaklaşık 15,000 kişinin istihdam edileceği projeyle, işletme döneminde 8,500 kişinin çalıştırılacağı belirtiliyordu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow