hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı insanlar nasıl daha az çalışıp daha çok şey yapar

    Akıllı insanlar nasıl daha az çalışıp daha çok şey yapar
    expand

    Bazı insanlar işleri halletme konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahiptir. Geceleri ve hafta sonlarını ayrı tutarlar ve buna rağmen haftada onlardan 10 ya da 20 saat fazla çalışan kişilerden daha çok şey yaparlar. Stanford'da yapılan yeni bir çalışma; iş için haftalık olarak ayrılan sürenin 50 saati geçmesi durumunda üretkenliğin sert bir düşüş yaptığını buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapılan araştırmaya göre 55 saatten sonra üretkenlik o kadar fazla düşüyor ki, daha fazla çalışmanın bir anlamı kalmıyor. Bu doğru, haftada 70 saat ya da daha fazla çalışan insanlar aslında 55 saat çalışan insanlarla aynı miktarda işi yapıyor. William Penn’in de söylediği gibi ‘’Zaman en çok istediğimiz ama en kötü kullandığımız şeydir."

    Akıllı insanlar hafta sonları dinlendirici ve yenileyici etkinlikler için vites değiştirmenin önemini bilirler ve bu zamanı bir sonraki haftayı daha verimli bir hale getirmek için kullanırlar. Oxygen Consultancy danışmanları hafta sonunu dengelemek ve hafta başı işe verimli bir başlangıç yapmak için gerekenleri sıraladı.

    Bağlantıyı Kesin: Kendinizi elektronik olarak işten ayırmanın bir yolunu bulamayacağınız için bağlantıyı kesmek en önemli hafta sonu stratejisidir. İş için 7/24 müsait olmanız sürekli stres yaratan faktörlere maruz kalarak yeniden odaklanmanızı ve enerjinizi yeniden toplamanızı engeller. Eğer tüm hafta sonu işle ilgili e-mail ve aramalarla ilgilenmemek gerçekçi değilse, Cumartesi ve Pazar günlerinde e-postaları kontrol etmek ve sesli mesajlara cevap vermek için belirli zamanlar belirleyin. Kısa süreleri ayarlamak müsaitlikten ödün vermeden stresi hafifletecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Egzersiz Yapın: Hafta içi egzersiz yapmak için zamanınız yok mu? Hafta sonları bunun için 48 saatiniz var. Vücudunuzu 10 dakika gibi kısa bir süre harekete geçirdiğinizde GABA salınır ve bu stresi azaltan, rahatlatıcı bir sinir taşıyıcısıdır. Aynı zamanda egzersiz yeni fikirler bulmak için de harika bir yoldur. Mucitler ve diğer başarılı insanlar dışarıda olmanın sıklıkla yaratıcılığı tetiklediğini bilir. İster koşun, ister bisiklet sürün ya da bahçeyle ilgilenin egzersiz endorfin yüklü bir iç bakış sağlar. İşin anahtarı kendinize özel bir aktivite bulmanız ve bunu hafta sonu rutininizin önemli bir parçası yapmaktır.

    Düşünün: Haftalık düşünme, gelişim için güçlü bir alettir. Hafta sonunu endüstrinizi, organizasyonunuzu ve işinizi şekillendiren daha büyük güçler hakkında düşünmek için kullanın. Pazartesi'den Cuma'ya yoğun iş gündeminizin dikkat dağıtması olmadan, her şeyi yepyeni bir ışıkta görebilmelisiniz. Bu iç görüyü, gelecek haftadaki yaklaşımınızı değiştirmek, çalışmanızın verimliliğini ve etkililiğini geliştirmek için kullanın.

    Bir Tutkunun Peşinden Gidin: Hafta sonları tutkulu olduğunuz bir şeyin peşinden gittiğinizde neler olduğuna şaşarsınız. Tutkularınızı gerçekleştirmek stresten kaçmak ve zihninizi yeni düşünce yollarına açmak için harika bir yoldur. Müzik çalmak, okumak, yazmak, resim yapmak ya da çocuklarınızla ilgilenmek bile karşılayacağınız yeni haftada büyük karşılık verecek farklı düşünce modlarının canlanmasına yardımcı olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ailenizle Kaliteli Zaman Geçirin: Eğer enerjinizi yeniden toplamak ve rahatlamak istiyorsanız hafta sonu ailenizle birlikte geçireceğiniz kaliteli zaman çok önemlidir. Hafta içindeki yoğun iş temponuzun hafta sonunuza da sızmasına izin vermeyin.

    Küçük Maceralar Planlayın: Bir konser ya da oyuna bilet alın ya da şehir merkezinde açılan o yeni ve güzel güzel otele rezervasyon yaptırın. Koşu bandında koşmak yerine bir yürüyüş planlayın. Daha önce yapmadığınız ya da uzun süredir yapmadığınız bir şeyi deneyin.

    Aynı Saatte Kalkın: Uykunuzu toparlamak için hafta sonu fazladan uyumak çekicidir. Bununla birlikte geçici olarak iyi hissettirse de, tutarsız kalkış saatleri günlük ritminizi bozar. Dinlenmiş ve yenilenmiş şekilde uyanmanız için vücudunuz ayrıntılı uyku aşamaları döngüsünden geçer. Bu aşamalardan biri, zihninizi uyanık ve dinç olmaya hazırlamaktır, insanların sıklıkla alarmları çalmadan hemen önce uyanmasının nedeni budur (beyin eğitilmiş ve hazırdır). Hafta sonu düzenli kalkış saatinizden daha geç saate kadar uyuduğunuzda halsiz hissedebilirsiniz. Bu yalnızca izin gününüzü rahatsız etmez aynı zamanda Pazartesi gününüzü de daha az verimli yapar, çünkü beyniniz normal zamanda kalkmaya hazır değildir. Eğer uykunuzu yakalamak istiyorsanız, yalnızca daha erken yatın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelecek Hafta İçin Hazırlanın: Gelecek haftayı planlamaya biraz zaman ayırmak için hafta sonu harika bir zamandır. 30 dakika kadar kısa bir süre planlama yapma, üretkenlik ve azaltılmış stres bakımından çok önemli sonuçlar doğurabilir. Bir planla başladığınız zaman hafta çok daha idare edilebilir görünür, çünkü tüm yaptığınız uygulamaya odaklanmaktır.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow