hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Araç muayenelerine yeni düzenleme

    Araç muayenelerine yeni düzenleme
    expand

    Ulaştırma Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, araç muayenesinde uyulması gereken kurallara dikkat çekti. Buna göre, bir kişi, aynı ay içinde başka bir kişiye ait sadece bir aracı muayene ettirebilecek. Bu kural, şirket araçlarında da geçerli olacak. Böylece muameleci olarak anılan aracılar önlenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, araç muayenede yaşanan sorunlara el attı. Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre bakan Arslan tarafından Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile TÜVTÜRK istasyonlarına gönderilen genelgede, muayenelerde dikkat edilmesi istenen unsurlar tek tek belirlendi. Bunlar şöyle sıralandı:

    6 ay saklanacak

    -Sabit ve seyyar araç muayene istasyonlarını kaydedecek kamera sistemi zorunlu olacak. Kaydedilen görüntüler 6 ay saklanacak. Bakanlık da bu sistem üzerinden istasyonları izleyebilecek.

    -Her bir teknisyenin araç başına işlem süresi 15 dakika olacak. Teknisyenin günlük muayene edebileceği araç sayısı buna göre belirlenecek. Ağır vasıtalarda süre 30 dakika olacak.

    -Pazar günleri istasyonlar çalıştırılmayacak. Bakanlığa bilgi verilerek, pazar günü hariç resmi tatil günlerinde çalışılabilecek.

    -Mesai saatine 30 dakika kalıncaya kadar gelen tüm araçlara sıra verilecek. Sıra verilen tüm araçların da işlemi tamamlanacak.

    -Muayene tekrarı olacak araçlara randevu önceliği tanınacak. Cezalı araçlar ile engellilere ait araçlara 7 gün içinde randevu ile sıra verilecek.

    -Muayene tekrarına gelen araçta tadilat yapıldıysa, yine ücretli muayene yapılacak.

    -Bakanlığın gerekli görmesi ve işleticiye bildirmesi halinde, istasyon personelinde yer ve unvan değişikliği yapılabilecek veya bu kişiler araç muayenesine ilişkin görevlerden alınabilecek.

    -Kusuru tespit edilen araçlar, belli bir yetkili servis ya da tamirhaneye yönlendirilmeyecek.

    Araç muayene aracıları önlenecek

    -Bir kişi, aynı ay içinde başka bir kişiye ait sadece bir aracı muayene ettirebilecek. Bu kural, şirket araçlarında da geçerli olacak. Böylece muameleci olarak anılan aracılar frenlenecek.

    -Otomobil Yarışları Sporları Federasyonu’nun bildirdiği yarış araçları ilave donanımları, ağır kusur ve emniyetsiz olarak değerlendirilmeyecek.

    -Tadilatlarla cenaze yıkama, gezici kütüphane, kan alma ve cenaze nakile dönüştürülen araçlar da muayene edilecek.

    Terör ve sel varsa hakkı yanmayacak

    -Terör, sabotaj, nükleer patlama, yangın, sel ve deprem gibi elde olmayan nedenlerle muayene tekrarı başka bir istasyonda ücretsiz olarak yapılacak.

    -Araç muayene istasyonlarına, istenmesi halinde, kafeterya, oto koruma ve yıkama ile ATM için özel alan tahsisi yapılabilecek. İstasyonlara kuru yiyecek ve içecek otomatı kurulabilecek.

    -Ambulans muayenelerinde ilkyardım çantası istenmeyecek ve zaman zaman rastlanılan, hasta mahremiyetini korumaya yönelik takılan buzlu camlar kusur olarak değerlendirilmeyecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow