hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Banka sırrı kalkıyor!..

    Banka sırrı kalkıyor..
    expand

    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerine banka kayıtlarına ulaşma yetkisi veriliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin oda ve borsalarla ilgili denetim yaparken banka kayıtlarına ulaşması gerektiğini söyledi. Ancak Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu'na verilen yetki akla mayıs ayında TOBB'a bağlı 16 iştirakte başlatılan incelemeyi getirdi.

    Sanayi Bakanlığı'nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde başlattığı denetimde bir adım daha ileriye gidiliyor.

    Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin önündeki "banka sırrı" engeli ortadan kaldırılıyor.

    Bakanlık müfettişleri, oda ve borsaları denetlerken, onların bankalardaki para trafiğine de kolaylıkla ulaşabilecek, istediği belge ve bilgiyi alabilecek.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile TOBB, işçi alımı konusunda karşı karşıya geldi. Kısa süre sonra TOBB'a bağlı 16 iştirakte Sanayi Bakanlığı müfetişlerinin denetimi başladı.

    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, denetimi "hem bu dünyada hem de ahirette hesabını veremeyeceğimiz bir nokta yok" diyerek karşıladı.

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise, "İncelemenin tartışma ile bağlantısı yok, önceden başladı" dedi. Ergün, bakanlığın amacının zamanında denetim ile hem kamuya hem de oda ve borsalara güveni sağlamak olduğunu belirtti.

    Bu açıklamalardan yaklaşık 1 ay sonra bu kez Meclis gündemine gelen bir teklif denetimi yapan müfettişlere yeni bir imkan daha getiriyor.

    Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun bankalardan bilgi ve belge isterken kimi zaman bankacılık kanunu gerekçe gösterilerek engelle karşılaştığını belirten hükümet müfettişlerin önünü açtı. Bakanlık müfettişlerinin de bankalardan belge ve bilgi alması sağlandı.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi Bakanlığı müfettişlerine bazı bankaların bilgi verirken bazılarının vermediğini belirterek, "Tereddütü ortadan kaldırıyoruz" dedi. Babacan ayrıca müfettişlerin odalarda denetim yaparken banka kayıtlarına da ulaşması gerektiğine dikkat çekti.

    Babacan, düzenlemenin BDDK ve Sanayi Bakanlığı'nın ortak çalışması ile yapıldığını kaydetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow