hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bayram öncesi bu uyarıya dikkat!

    Bayram öncesi bu uyarıya dikkat
    expand

    Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya,bayramlarda tatil yapmak için bankalardan kredi kullanmayı uygun bulmadıklarını söyledi.

    İnsanların 5 günlük ağalık için 5 yılık köleliği tercih etmelerinin doğru bir seçim olmadığına işaret eden Kaya, "Bayramı tatil havasında geçirmek için ille de 5 yıldızlı otellerde, yurt dışında tatil yapmak gerekmiyor. Kredilerle kendi geleceğimizi ipotek altına aldırmayı tavsiye etmiyoruz. Dünya ekonomilerinin bir saat sonrasının belli olmadığı ve özellikle ülke yönetimlerinin de değiştiği, para sistemlerinine alt üst olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Türkiye’de de 2 ay sonra bankacılık sistemimizin ne olacağını bilmiyoruz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekiyor’ dedi.

    "Bayram alışveriş içindir" mantığıyla hareket etmenin yanlış olduğunu ifade eden Kaya, bayramları kredi borçlarıyla zehir etmenin iyi bir şey olmadığını kaydetti.

    Bazı iş yerlerinin fiyat etiketlerinin yanıltıcı olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti: "Tüketicilerin bu noktada bilinçli davranmaları gerekir. Etiket fiyatlarındaki yanıltmalardan dolayı ihtiyacı olmadığı halde ürün alan tüketiciler bulunduğunu biliyoruz. Bunlar alışverişe itici hareketlerdir. ’10 lira olursa olmaz, 9.99 olursa alırım’ zihniyetiyle alışveriş yapıyoruz. Bu noktada tüketicinin dikkatli olması, kesinlikle ihtiyacı yoksa fiyatlara kanıp alışveriş yapmaması gerekir. Bu, indirimde son nokta mantığını bize yerleştirmek için kullanılan bir yöntem. Tüketicilerin kredi ve ürün reklamlarına kanmaksızın, kendi ihtiyaç ve isteklerini, kendi iradeleri doğrultusunda oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. Paramız varsa kral biziz. Başkasını parası ile yaşanan krallıktan hiçbir zaman hayır gelmemiştir. Başkasını zengin edecek alışverişler yapmakla başkalarını mutlu ediyoruz ama kendimizi hüzünlere boğuyoruz."

    1 milyon 200 bin kişi kredi kartı borcundan dolayı kara listede

    Kaya, bankalara olan borcun 200 milyar lirayı geçtiğini savunarak, bu borçların nedeninin tatil kredileri, bayramlarda yapılan alışverişler ve tüketicileri yanıltıcı etiketler olduğunu savundu.

    Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişinin kredi kartı borcundan dolayı Merkez Bankasının kara listesine girmiş durumda olduğuna işaret eden Kaya, "900 bin kişi de ihtiyaç kredisinden dolayı kara listeye girmiş. Bunlar azımsanacak rakamlar değil. Toplam kredi kartı borçluları içinde yüzde 10’u geçen bir ödenemezlik sıkıntısı söz konusu ama azımsanacak bir rakam değil bu. Yüzde 10’luk bir kitle kredi kartı borçlarını ödeyememekten dolayı kara listeye alınıyor.

    Kaldı ki ödeyenlerin bir çoğu da ailelerinin yardımıyla, arsasını satmakla, elindeki değerli eşyaları ve bugüne kadar kazandıklarını satmakla, dairesini ve arabasını kaybetmekle borçlarını ödeyebiliyor" şeklinde konuştu.

    Bankaların 2008, 2009 ve 2010 yılında astronomik rakamlarda kar oranları açıkladığını ifade eden Kaya, Türkiye’de bankacılığın altın çağını yaşadığını öne sürdü.

    Bankaların 2009 yılında sadece kredi kartlarından elde ettikleri gelirin 5 milyar 700 milyon lira olduğunu belirten Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu rakamın geçen yıl 6,5 milyar liraya yaklaştığını biliyorum. 20 milyar lirayı geçen yıllık karın 4’te birini bankalar kredi kartı faizinden elde ediyorlar. Tüketicilerimiz ihtiyaç listesi yaparak alışverişe çıksınlar."
     

    Bayram kredisinde faiz ve masraflara dikkat...

    Bankalar, Ramazan Bayramı’na yönelik kredi yarışına girerken, faiz ve masraflara dikkat edilmemesi durumunda tüketiciler zarar edebiliyor. Düşük faizli gösterilen kredilerde, daha fazla ödeme yapılabiliyor.

    AA muhabirinin bazı bankaların Bursa şubelerinden aldığı bilgiye göre, bayram kredisinde aylık faizler 0,39’dan başlıyor, 1,59’a kadar çıkıyor.

    Krediler, 5 bin liradan başlıyor ve 10 aydan 60 aya kadar vade imkanıyla sunuluyor.

    Kredi kullanılırken, düşük faizlere aldanmadan aylık maliyetine, vereceği dosya masrafı, vergi ve sigorta bedeline, toplam geri ödenecek paraya dikkat edilmesi gerekiyor.

    Bir banka, 10 ay vadeyle verdiği 5 bin liralık bayram kredisinde 0,58 faiz uyguluyor. Bu kredi için 250 lira masraf ve 35 lira sigorta bedeli kesiliyor. Tüketicinin eline 4 bin 715 lira geçen bu kredinin aylık maliyeti, böylece 1,80’e (faiz) ulaşıyor. Tüketici geriyi toplamda 5 bin 193 lira ödüyor.

    Başka bir banka, aynı miktardaki krediyi 0,79 faizle veriyor. 12 ay vadeyle sunulan bu kredi için 219 lira masraf ve 101 lira sigorta bedeli ödeyen tüketicinin eline 4 bin 680 lira geçiyor. Aylık faiz maliyetinin 1,89’a çıktığı kredinin toplam geri ödemesi 5 bin 316 lirayı buluyor.

    Diğer banka, 0,39 faizle 12 ay vadeyle 5 bin lira seçeneğiyle kredi yarışında yer alıyor. 350 lira masraf, 415 lira sigorta ve verginin verildiği kredinin aylık maliyeti 1,85’e ulaşıyor. Ayda 429,45 lira taksitle geriye toplam 5 bin 153 lira ödeniyor. Masraflar çıkıldığında eline 4 bin 235 lira geçen bir vatandaş, bankaya fazladan 918 lira ödemiş oluyor.

    Başka bir banka da 5 bin liralık krediyi 1,39 faizle 60 ay vadeye kadar verebiliyor. Aylık ödemesi 60 liradan başlayan ve artarak devam eden kredide masrafa 240 ve sigortaya 110 lira alınıyor. Bu durumda eline 4 bin 650 geçen tüketici, toplam 6 bin 95 lira geri ödeyerek, fazladan bin 445 lira ödemiş oluyor.

    Bayram kredisi veren diğer bir banka ise 5 bin lira krediyi 12 ay vadeyle tüketicilerine sunuyor. 1,59 faizin uygulandığı krediden 17,67 lira masraf alınıyor ve aylık maliyet 1,97’ye çıkıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow