hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık ekimde beklentilere paralel

    Cari açık ekimde beklentilere paralel
    expand

    Cari açık ekim ayında beklentilere paralel 2.89 milyar dolar, 10 ayda ise 51.9 milyar dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cari açık, Ekim ayında beklentilere paralel 2.89 milyar dolar, Ocak-Ekim döneminde ise 51.9 milyar dolar olurken, 12 aylık birikimli açıktaki artışta altın ticaretindeki bozulma etkili olmaya devam etti.

    TCMB'den yapılan açıklamada, "Söz konusu dönemde cari işlemler açığının artmasında, turizm ve diğer taşımacılık kaynaklı net hizmet gelirlerindeki artışa rağmen, dış ticaret ile gelir dengesi kaynaklı açıklardaki artışlar etkili olmuştur" denildi.

    Reuters anketine göre cari işlemler açığının Ekim ayında 2.9 milyar dolar olması bekleniyordu.

    Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Ocak-Ekim döneminde cari açık geçen yılın aynı dönemine göre 12.35 milyar dolar artarak 51.9 milyar dolara yükselirken, parasal olmayan altın hariç cari işlemler açığı 2.32 milyar dolar azalarak 42.22 milyar dolara geriledi.

    Geçen yıl Ekim'de cari açık 1.18 milyar dolar düzeyindeydi. Öte yandan bu yılın Eylül ayında yaklaşık 3.28 milyar dolar olarak açıklanan cari açık 3.37 milyar dolara revize edildi.

    Eylül ayında 59.1 milyar dolar olan kümülatif açık ise Ekim'de 60.86 milyar dolara yükseldi. Kümülatif açıktaki artışta altın ticareti de etkili olmaya devam etti.

    ING Bank Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Altın ticaretinin Ekim ayında da cari açıktaki seyri olumsuz etkilediğini görüyoruz. Yılın kalanında cari açığın gelişimini olumlu büyüme performansının ve TL'deki değer kaybının dış ticaret üzerindeki etkisinin belirleyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan Euro bölgesindeki toparlanmanın ihracat üzerindeki yansımasının cari açıktaki dengelenmede katkısının olmasını bekliyoruz" dedi.

    Yılın ilk 10 ayında yurtdışı yerleşiklerin yurt içinde yaptıkları net yatırımlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.95 milyar dolar azalarak 9.23 milyar dolara geriledi.

    TCMB Başkanı Erdem Başçı, bugün Gaziantep'te yaptığı konuşmada, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin 2014'te de süreceğini söyleyerek, "Trend cari açığın giderek iyileşeceğini düşünüyoruz, ihracatın ithalatı karşılama oranı gelecek yıl yüzde 65-70 bandında hareket eder. Altın hariç cari açık verisinde Kasım'dan itibaren iyileşme bekliyoruz. Portföylerde çok kuvvetli giriş beklemiyoruz, daha dalgalı, yatay seyir bekliyoruz; hiç giriş olmasa da cari açık finanse edilir" dedi.

    Odeabank raporunda altın hariç bakıldığında, Ekim'de mal ve hizmet ihracatının (yüzde 2.8) ithalatın (yüzde 2.3) üzerinde artmaya devam ederek, ekonomideki dengelenme ile sağlanan avantajların sürdüğünü gösterdiği belirtildi.

    Raporda, "İki yıldır devam eden bu iyileşme, TL'nin aşırı değersiz olduğunu teyit ederken, yüksek petrol fiyatları ve altın ithalatı cari açıktaki iyileşmeyi sınırlıyor. Finansman tarafında ise Ekim ayında ciddi bir iyileşme dikkat çekiyor; kısa vadeli sermaye girişleri 1.6 milyar dolar azalırken, bankaların uzun vadeli yurtdışı borçlanması 1.7 milyar dolar arttı" denildi ve şöyle devam edildi:

    "Yüksek devam eden altın ithalatı ve geçen ayki revizyondan sonra milli gelire oran olarak cari açığın, güçlenen makroekonomik istikrar ve destekleyici petrol fiyatlarına bağlı olarak, 2013'teki beklentimiz yüzde 7.4'ten 2014'te yüzde 6'ya gerileyeceğini tahmin ediyoruz."

    OVP'de yıl sonunda cari açığın GSYH'nın yüzde 7.1'i olması bekleniyor.

    Beklentilere paralel gelen cari açık verisi ardından dolar/TL kademeli olarak 2.0292'den 2.0252'ye, sepet bazında TL ise 2.4111'den 2.4051'e kadar geriledi.

    TCMB verilerine göre Ocak-Ekim dönemi dış ticaret açığı 11.55 milyar dolar artarak 66.2 milyar dolara yükselirken, parasal olmayan altın kalemi hariç dış ticaret açığı 3.1 milyar dolar azalarak 56.6 milyar dolara geriledi.

    Turizm gelirleri 10 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.8 milyar dolar artarak 25 milyar dolara, turizm giderleri de 798 milyon dolar artarak 4.08 milyar dolara ulaştı.

    Net hata noksan kalemi Ekim'de 1.45 milyar dolar azalırken, Ocak-Ekim'de 3.8 milyar dolar oldu.

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan veri sonrası yaptığı yazılı açıklamada, 10 aylık cari açıktaki artışta 12.8 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli etkisi olduğunu söyleyerek, "Yılsonu OVP beklentisi, 58.8 milyar dolar ve GSYH'deki pay anlamında yüzde 7.1. Gelecek yıl daha düşük rakam ve oranlar göreceğiz" dedi.

    Çağlayan, bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık yüzde 10 artışla 40.9 milyar dolar olan hizmet ihracatının 2013 sonu itibarıyla 48 milyar dolar olacağını, yıl sonunda mal ve hizmet ihracatının ise 200 milyar doları bulacağını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow