hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çatalağzı Termik Santrali'ne 351 milyon dolar

    Çatalağzı Termik Santraline 351 milyon dolar
    expand

    Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) iki ünitede 300 MW kurulu gücü sahip EÜAŞ Zonguldak-Çatalağzı Termik Santrali ve taşınmazların özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 351 milyon dolar ile Demir Madencilik verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun yönettiği ihaleye, Demir Madencilik'in yanı sıra; Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak ve IC İçtaş teklif verdi.

    İlk turda en yüksek 190 milyon dolar teklifin verildiği ihale, kapalı elemeli turların ardından 280 milyon dolar başlangıç tutarı ile başladı.

    Reuters'a değerlendirmede bulunan Demir Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, "İhalede oluşan fiyat hem bizim, hem diğer katılan şirketlerin beklentilerinin çok üzerinde. Ancak ön çalışmamız mevcut, yüzde 20 özkaynak sağlamada ve kredi temininde sorun çıkmayacağını düşünüyoruz" dedi.

    Demir, Çatalağzı santralindeki iyileştirme çalışmaları ve yatırımları ise daha sonraki aşamada değerlendireceklerini söyledi.

    Santral, mevcut durumda Türkiye'nin elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 1.5'ini karşılıyor.

    Aynı zamanda Zonguldak Ticaret Odası Başkanı da olan Demir, 15 civarı başka maden şirketinin katılımıyla yeni bir şirket oluşturacaklarını belirterek, "İhalenin Zonguldak'ta kalmış olması en büyük mutluluğumuz. Demir Madencilik çatısı altında oluşturulacak yeni şirkete bölgede rödevansa sahip 15'e yakın maden şirketi de katılacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batı Karadeniz Taşkömürü Havzası'ndan elde edilen kömürün koklaşabilir kısmı alındıktan sonra çıkan düşük kalorili ürünün değerlendirilmesi için 1948 yılında kurulan santral ve kullandığı kömürün üretiminde, 12,000'i Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak işletmelerinin işçisi ve 7,000'i özel sektör işçisi olmak üzere yaklaşık 19,000 kişiye istihdam sağlanıyor.

    İşçi ve madenciler, özelleştirmeden sonra yatırımcıların yerli kömür yerine ithal kömüre yönelmesi durumunda oluşacak istihdam fazlasına bağlı olarak işlerini kaybedecekleri endişesiyle ihale sırasında özelleştirmeyi protesto ettiler.

    ÖİB'in devam eden santral özelleştirmeleri kapsamında 30 Nisan'da 630 MW kurulu gücü olan Muğla-Yatağan termik santrali ve 9 Mayıs'ta ise üç grup halinde Kayaköy, Esendal ile Işıklar, Dere ve İvriz HES için son teklif verme tarihleri bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow