hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Döviz satım ihale tutarı yükseltildi

    Döviz satım ihale tutarı yükseltildi
    expand

    Merkez Bankası son günlerde döviz kurlarında görülen oynaklık sonrası döviz satım ihale alt limitini artırırken, piyasaya sağladığı likiditeyi de kıstı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası ilk olarak en az 10 milyon dolar olarak açtığı döviz satım ihale tutarının 29 Eylül'den itibaren en az 40 milyon dolara yükseltileceğini açıkladı.

    Öte yandan bankacıların verdiği bilgiye göre, TCMB bugün piyasaya ihtiyacının 5 milyar TL altında likidite sağlayarak gecelik piyasada faizlerin çift haneye yükseltmesine neden oldu.

    Bankacılar döviz satım ihale alt limitinin artırılması ve likidite sıkılaştırılması adımlarının birlikte atılmasının TCMB'nin TL'de son dönemde görülen değer kaybından "rahatsız" olduğunu ve daha fazla adım atmaya hazır olduğunu gösterdiğini belirttiler.

    Dolar/TL, 27 Ocak'ta tarihi zirvesi olan 2.39 seviyesine yükselmiş, bu yükseliş sürecinde öncelikle döviz satım ihaleleri ve sıkılaştırma adımları ile kurdaki tansiyonu azaltmaya çalışan TCMB, 28 Ocak'ta açıkladığı ara PPK toplantısı kararları ile faizlerde sert artışa gitmişti.

    TCMB dün sonuçlarını açıkladığı Eylül ayı PPK toplantısında ise kısa vadeli faizleri sabit tutmayı tercih etti.

    Repo ihalesi ve döviz satım ihalelerine ilişkin açıklamalar sonra dolar/TL 2.2640 seviyelerinden kademeli olarak 2.2551'e kadar geriledi.

    Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, TCMB'nin döviz satım ihale tutarını "en az" olarak açıklaması nedeniyle ihtiyaç halinde tutarın daha da artırılabileceğini söyleyerek, "Buna ek olarak bugün 25 milyar TL olan repo dönüşünü de 20 milyar TL açarak TL likiditesini sıkıştırdı. Bu iki hareket ile spekülatif TL talebinin azaltılması ve yurtiçi kaynaklı döviz talebinin karşılanması amaçlanıyor" dedi.

    Eylül başlarında ABD Merkez Bankası'nın ilk faiz artışı zamanlamasına ilişkin belirsizlik ile başlayan dolardaki değer kazancı süreci TL'yi baskı altında tutuyor. Eylül başında 2.15 seviyesinin altında işlem gören dolar/TL bu sabah 2.2665'e kadar yükselerek sekiz ayın zirvesini gördü.

    Gecelik faiz çift haneye yükseldi


    Bankacılar TCMB'nin daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak da nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımları ile bugün piyasayı ihtiyacın yaklaşık 5 milyar TL altında fonlamasının ardından dün yüzde 9.07 seviyesinde olan gecelik faizlerin çift haneye yükseldiğini söylediler.

    Bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 25 milyar TL, kotasyon yöntemiyle 648 milyon TL tutarında repo dönüşü bulunan TCMB, 10 Ekim vadeli iki haftalık 20 milyar lira tutarında repo ihalesi açtı.

    Bir bankanın ALM masası yetkilisi, "Bugün piyasanın ihtiyacı 25 milyar TL civarındaydı ancak TCMB 20 milyar TL civarında fonlama sağladı. TCMB'nin bugün piyasayı tam ihtiyacı gibi fonlaması için 25-26 milyar TL civarında repo açıklaması gerekiyordu" dedi ve şöyle devam etti:

    "Bugün çok sıkışan bir banka olmazsa PY imkanı kullanılma. Zorunlu karşılıklar bir miktar daha az tutularak bankalar sıkılaştırmanın ne kadar süreceğini izlemek isteyeceklerdir. Sıkılaştırmanın ne kadar süreceği ise bence tamamen kura bağlı olacak. TCMB'nin TL'deki piyasanın en büyük fonlayıcısı olduğu düşünüldüğünde gecelik faiz bugün çift haneye çıktı. Önümüzdeki dönemde bugün olmasa bile Piyasa Yapıcı hakları da kullanılabilir"

    Piyasa Yapıcı bankalara tanınan zorunlu karşılık yükümlülüklerinin bir kısmını bir sonraki döneme erteleme hakları nedeniyle ortalama fonlama maliyetindeki ilk etkinin sınırlı kalabileceğini belirten bankacılar, ancak bugün bankalararası piyasada gecelik faizin uzun bir aradan sonra yeniden çift haneye yükselebileceğini belirttiler.

    TCMB Ocak ayında gerçekleştirdiği sert faiz artışı ardından kısa süreli likidite adımları atsa da faiz koridorunun üst sınırına kadar bir sıkılaştırmaya ihtiyaç duymadı.

    Piyasalar güne nasıl başladı?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow