hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektronik haberleşmede yetkilendirme

    Elektronik haberleşmede yetkilendirme
    expand

    Kamu güvenlik ve istihbarat kurumları ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın görevlerini yerine getirmeleri amacıyla istediği sistemi kurmayan ve güncellemeleri süresi içinde yapmayan elektronik haberleşme hizmeti sunan veya altyapı sağlayan şirketlerin yetkilendirmeleri feshedilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İdari Yaptırımlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

    Buna göre, elektronik haberleşme hizmeti sunan veya alt yapı sağlayan işletmeciler, kamu güvenlik ve istihbarat kurumları ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB), özel yasaları ile kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmelerine imkan sağlayacak tedbirleri almaya yönelik; teknik altyapıyı, süresi içerisinde ve tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak.

    Bu alandaki güncellemelerin verilen süre içerisinde yapılmaması ağır kusur sayılacak ve işletmecinin yetkilendirmesi feshedilecek.

    Vergi borcu olanlar dikkat!

    TİB tarafından bir işletmecinin teknik altyapıyı kurmadığına veya süresinde gerekli güncellemeleri yapmadığına ilişkin bildirimde bulunulmasına rağmen, bu şirkete erişim hizmeti sağlayan işletmecinin verdiği hizmeti sonlandırmaması halinde, ihlalin niteliğine göre işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde 3'üne kadar idari para cezası verilebilecek veya işletmecinin ilgili yetkilendirmesi feshedilebilecek.

    Teknik altyapının kurulması ve iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ilişkin ihlaller, milli güvenlik, kamu düzeninin ihlali, haberleşmenin engellenmesi ve gizliliğine dokunulması, kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmemesi sebepleri ile yetkilendirmesi feshedilen şirketler ile söz konusu şirket hisselerinden en az yüzde 5'ine sahip ortaklar, yönetim kurulu üyeleri ile tüzel kişiliği idareye yetkili kişiler tarafından kurulmuş şirketler yeniden yetkilendirilmeyecek.

    Bu kapsamda idari para cezası uygulanmış bir işletmecinin 3 yıl içinde aynı yükümlülüğü ihlal etmesi durumunda yetkilendirmesi feshedilecek.

    Sabit telefon hizmeti sunan işletmeciler

    Öte yandan, sabit telefon hizmeti yetkilendirmesine başvuracak şirketlerin en az 1 milyon lira sermaye ile kurulmuş olması gerekecek.

    İşletmeciler, elektronik haberleşme sistemleri üzerinden milli güvenlikle ilgili kanunlarda getirilen düzenlemelere ilişkin taleplerin karşılanmasına yönelik teknik altyapıyı, elektronik haberleşme sistemini hizmete sunmadan önce kurumca belirlenecek usul ve standartlarda, tüm harcamaları kendine ait olmak üzere kurmak ve güncellemekle yükümlü olacak.

    Halen elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmeciler de söz konusu teknik altyapıyı, BTK tarafından belirlenecek standartlarda, tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak ve güncelleyecek.

    Söz konusu sistemleri kurmayan ve güncellemeyen işletmeciler; abonelere ve diğer işletmecilere hizmet sunamayacak. Diğer işletmeciler de söz konusu sistemleri kurmayan ve güncellemeyen işletmecilere hizmet sunamayacak.

    İşletmeciler, tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere; ilgili mevzuat gereği verilmesi gereken bilgi, belge ve veriyi BTK tarafından belirlenecek usul ve standartlarda zamanında yetkili merciye teslim edecek.

    İşletmeciler, her türlü sistemin işletilmesi bakımından, altyapı kullanımının sağlanması ile söz konusu sistemlerin çalışır vaziyette tutulması için gerekli donanım, yazılım, bakım, onarım, teknik destek gibi gerekli tedbiri alacak ve bunları etkileyen donanım, yazılım, altyapı ve şebekeye ilişkin değişiklikleri BTK'nın onayını alarak yapacak.

    Halihazırda sabit telefon hizmeti sunmak üzere yetkilendirilmiş işletmecilerin belirtilen sermaye şartını sağladıklarını gösterir belgelerle birlikte 3 ay içerisinde BTK'ya başvurmaları gerekecek. Söz konusu tarihe kadar sermaye şartını sağlayamayan şirketlerin yetkilendirmeleri kendiliğinden iptal olmuş sayılacak.

    Belirtilen teknik altyapıyı kurmayan sabit telefon hizmeti yetkilendirmesine sahip işletmecilere, hizmet sunan diğer işletmecilerin, 2 ay içerisinde hizmet sunumlarına son vermeleri gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow