hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Floresan lamba 41 milyon lira kazandırdı

    Floresan lamba 41 milyon lira kazandırdı
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarruflu kompakt floresan lambaların kullanılmasıyla, kamuda yüzde 23 daha iyi aydınlatma sağlandığını ve bütçeye yıllık 41 milyon lira kazandırıldığını belirtti.

    Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın soru önergesini yanıtlayan Yıldız, Azerbaycan, İran, Rusya ve Türkmenistan'dan doğalgaz alan Türkiye'nin, Irak, Katar ve Mısır gibi büyük doğalgaz rezervlerine sahip ülkelerden doğalgaz almak için de görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi.

    Taner Yıldız, Türkiye topraklarından geçen (transit) ham petrol ve doğalgaz boru hatlarının; Irak-Türkiye (Kerkük-Yumurtalık) ham petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ana ihraç ham petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı ve Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı bağlantısı olduğunu ifade etti.

    Yıldız, Türkiye'den geçmesi planlanan boru hatlarının; Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı, Nabucco doğalgaz boru hattı sistemi, Arap doğalgaz boru hattı, Irak-Türkiye doğalgaz boru hattı, Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattı, Mavi Akım 2 doğalgaz boru hattı, Türkmenıstan-Türkiye-Avrupa (Hazar Geçişli) doğalgaz boru hattı ve Katar-Türkiye doğalgaz boru hattı olduğunu anımsattı.

    Enerji yatırımlarının özel sektör yatırımcıları eliyle gerçekleştirilmesi için teşvikleri de içeren gerekli kanuni düzenlemelerin yapıldığını ve uygulamaya konulduğunu belirten Yıldız, bu bağlamda; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından bugüne kadar, petrol piyasasında 15 bin 679, elektrik piyasasında bin 220, doğalgaz piyasasında 186 ve LPG piyasasında 8 bin 329 olmak üzere toplam 24 bin 414 lisans verildiğini vurguladı.

    Bakan Yıldız, enerjinin verimli kullanımını teşvik eden düzenlemeler içeren ve bu alandaki önemli potansiyelin kullanılmasını hedefleyen Enerji Verimliliği Kanunu'nun 2007 yılında çıkarıldığını anımsattı.

    Kamu sektöründe enerjinin verimli kullanımına yönelik olarak iki başbakanlık genelgesi yayımlandığını belirten Yıldız, 2008 yılının "Enerji Verimliliği Yılı" olarak ilan edildiğini bildirdi.

    "5 kat daha verimli olan lambalar"

    Taner Yıldız, enerji verimliliğinin süratle ve etkili bir şekilde arttırılması için, aydınlatma amacıyla kullanılan akkor flamanlı lambaların, yaklaşık 5 kat daha verimli olan kompakt floresan lambalarla değiştirilmesinin teşvik edildiğini kaydetti.

    Kamuda Akkor Lambaların Değiştirilmesine İlişkin Başbakanlık Genelgesi kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, 1 milyon 800 binin üzerinde lambanın değiştirildiğini bildiren Yıldız, "Sözkonusu çalışma neticesinde, kamu kuruluşlarında yüzde 23 daha iyi aydınlatma sağlanmış, elektrik tüketim kapasitesi 102 mw azaltılmış ve bütçeye yıllık 41 milyon lira kazandırılmıştır" dedi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, enerji verimliliği yılında bilinçlendirme çalışmaları kapsamında, Aralık 2008 ve Nisan 2009 tarihleri arasında toplam 4 milyon 800 bin enerji verimli lambanın, eskileri toplanmak sureliyle kayıp-kaçak oranlarının yüksek olduğu illerde ilköğretim öğrencilerine dağıtıldığını ifade etti.

    Türkiye'de sıcak su üretimine yönelik 12 milyon metrekarelik düzlemsel güneş kolektörünün kullanıldığını belirten Yıldız, "Bu kullanım miktarı ile dünyada ilk sıralarda yer almaktayız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow