hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracat yerinde saydı

    İhracat yerinde saydı
    expand

    AB ülkelerindeki çift haneli artışlara rağmen Ramazan Bayramı etkisi ve Irak'ta yaşanan yüzde 46.4'lük düşüş nedeniyle ihracat Temmuz'da bir önceki yıl aynı ayına göre değişim göstermedi ve 12.54 milyar dolar ile sınırlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Temmuz'da yüzde 5.7 artışla 92.71 milyar dolar olarak gerçekleşti. Irak'a yapılan ihracat Temmuz'da yüzde 46.4 gerileyerek 570 milyon dolar oldu.

    Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan beş ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu. Irak aylık ihracat sıralamasında beşinci ülke konumuna geriledi.

    Suriye'de etkinliğini artıran Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) militanlarının Haziran'dan itibaren Irak'ın bazı bölgelerini de alması bu bölgedeki ekonomik aktiviteleri etkilerken, Türkiye'nin ihracatı da bu gelişmelerden olumsuz etkileniyor.

    Almanya'ya ihracat yüzde 14 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 16, İtalya'ya yüzde 2, Fransa'ya yüzde 7 arttı. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye'ye gerçekleşti.

    Büyüksekşi yaptığı yazılı açıklamada, son 12 aylık ihracatın yüzde 2.2 artarak 156.32 milyar dolara yükseldiğini belirterek, "Bayram etkisi ve Irak'a ihracatta Temmuz ayında yaşanan gerileme nedeniyle, ihracatımız geçen sene ile neredeyse aynı seviyede gerçekleşti"

    Büyükekşi, önemli bölümü bayram tatili kaynaklı işgünü kaybının ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12.4 puan, Irak'a ihracatta yaşanan kaybın ise 3.9 puan, toplamda 16.3 puan aşağı çektiğini belirtti.

    Büyükekşi, Irak'ta yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu düşündüklerini ve gerek AB'ye ihracattaki güçlü artış ile gerekse yeni hedef pazarlarımızdaki performanslarla, Irak gibi önemli bir pazarda yaşanan gelişmelerin etkisinin en aza ineceğini söyledi.

    Reuters'ta kısa bir süre önce yayımlanan analize göre Irak'ta son iki ayda yaşanan ve henüz nasıl sonuçlanacağı kestirilemeyen çatışmalar Türkiye ekonomisi açısından bir risk unsuru olmaya devam ediyor. Ancak ilk ölçülebilir etkiler Irak riskinin Türkiye'nin makro dengelerini önemli ölçüde bozacak büyüklükte olmayacağını gösteriyor.

    Yıl sonuna kadar ihracatta Irak kaynaklı 2-2.5 milyar dolar düşüş beklenirken, hedeflenen 166.5 milyar dolarlık toplam ihracat düşünüldüğünde bu düşüşün Türkiye ekonomisi açısından kaldırılamayacak bir rakam olmadığı hem analistler hem de ekonomi yönetimi tarafından dile getiriliyor. Irak'ın negatif etkisi şuana kadar AB ülkelerindeki artan taleple telafi edilebiliyor.

    Büyükekşi, bayram etkisi hissedilmeden önceki son Cumartesi akşamına kadar günlük ihracat artışının yüzde 12.4 seviyelerinde olduğunu da belirtti.

    Verilere göre Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1.99 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, Temmuz'da 1.73 milyar dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1. 58 milyar dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

    İlk yedi aylık verilere göre ise en fazla ihracatı, 13.71 milyar dolarla yine otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Otomotiv sektöründeki ilk yedi ayda bir önceki yıl aynı döneme göre artış yüzde 9.7 olurken bu dönemde sektör toplam ihracatın yüzde 14.8'ini gerçekleştirdi.

    Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, ise ilk yedi ayda 11.16 milyar dolarlık ihracat geçekleştirirken, sektörün geçen yıla göre ihracatı yüzde 11.2 arttı. Sektörün yılın ilk yedi ayında tüm ihracattaki payı yüzde 12 oldu.

    Kimyevi maddeler sektörü, ise ilk yedi ayda 10.48 milyar dolarlık ihracat geçekleştirirken sektörün geçen yıla göre ihracatı yüzde 4.3 arttı. Sektörün yılın ilk yedi ayında tüm ihracattaki payı yüzde 11.3 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow