hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu kitap yabancı yatırımcılara yol gösterecek

    Bu kitap yabancı yatırımcılara yol gösterecek
    expand

    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Helvacı’nın İngilizce olarak kaleme aldığı ‘Turkish Contract Law’ (Türk Sözleşmeler Hukuku) adlı kitap büyük ilgi uyandırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözleşmeler Hukuku’nun en teknik ve anlaşılması güç konularını bile sade ve anlaşılır bir dille anlatan kitap, Borçlar Kanunu’nun sözleşmelere ilişkin hükümleri konusunda da bir rehber niteliği taşıyor. İnternet ortamında elektronik kitap (e-book) olarak da erişilebilen eser, dünyanın hukuk alanındaki önde gelen yayınevlerinden Alman Springer tarafından yayınlandı. 

    2016-2017 eğitim öğretim yılında İngiltere’de Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3 dönem boyunca misafir öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. İlhan Helvacı “Turkish Contract Law” isimli kitabıyla Türk Sözleşmeler Hukuku’na dair önemli bir eksikliği gidermeyi amaçladığını söyledi. Prof. Helvacı, ‘’Eser, yabancı yatırımcılar ve onların hukukçuları da dahil olmak üzere geniş bir okuyucu kitlesine hitap ediyor. Özellikle Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler ve onların hukukçuları Türk Sözleşmeler Hukuku’nun temel ilkelerini bu eser sayesinde öğrenebilecekler. Yabancı yatırımcılara hukuki danışmanlık hizmeti veren Türk hukukçuları da bu eserden yararlanabilecekler’’ dedi. 

    Yabancı Yatırımcılar Bu Kitabı Okumak Zorunda

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kitabın Türk Sözleşmeler Hukuku alanında bilgiler verdiğinin altını çizen Prof. Helvacı sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bir yabancı yatırımcı Türkiye’ye hangi alanda yatırım yaparsa yapsın, (inşaat, bankacılık, enerji, vb.) tüm ticari girişimlerinde öncelikle ya satım, kira, kredi, finansal kiralama, hizmet, eser, inşaat sözleşmeleri gibi sözleşmeler kurmak ya da daha önce yapılmış olan bu gibi sözleşmelere taraf olmak zorunda kalacaktır. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar, taraf oldukları bu sözleşmeler çerçevesinde ne gibi haklara, özellikle sözleşmenin diğer tarafı borçlarını yerine getirmediğinde ona karşı ne gibi yaptırım olanaklarına sahip olduklarını (cezai şart, sözleşmeden dönme, fesih, maddi tazminat, vb.) bilmek isteyeceklerdir. Aynı şekilde, ticari ilişkilerinde mevcut sözleşmelerden doğan alacağın devri veya borcun üstlenilmesi ya da kredi ve sair borç ilişkilerinden doğan risklerin teminat altına alınması (kefalet, garanti, banka teminat mektupları, rehin, ipotek, inançlı temlik, vb.) için de Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili düzenlemelerini öğrenmek isteyeceklerdir. Esasen kitap yabancı yatırımcıların bu çerçevedeki sorularına yanıt verecektir.’’

    Kitap 34 Bölümden Oluşuyor

    Prof. Dr. İlhan Helvacı, Türk Borçlar Kanunu’nun İsviçre Borçlar Kanunu’ndan alınmış olması nedeniyle kitabın yazımında Türkçe kaynakların yanı sıra Fransızca ve Almanca kaynaklardan da yararlandığını belirtti. Eserin 5 ana başlık altında 34 bölümden oluştuğunun altını çizen Prof. Helvacı sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Kitabın, özellikle yabancılık unsuru taşıyan sözleşmesel uyuşmazlıkları konu edinen davalarda ve tahkim yargılamalarında karşı karşıya kalınan hukuki sorunlara ışık tutabileceğini düşünüyorum.’’

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow