hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik eylül ayında yüzde 9.9

    İşsizlik eylül ayında yüzde 9.9
    expand

    Eylül ayında işsizlik yüzde 9.9 olarak gerçekleşti. İşsiz sayısı 2.8 milyona yükseldi. Gençlerde işsizlik yüzde 19.4'e çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mevsimsel etkilerin yanı sıra talep koşullarındaki değişimin etkisiyle işsizlik oranı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0.8 puan artışla yüzde 9.9 olarak açıklandı.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde 0.7 puanlık artışla yüzde 12.3 oldu. Verilere göre, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1.4 puanlık artış ile yüzde 19.4 oldu.

    Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise aynı dönemde yüzde 10.2 olarak gerçekleşti.

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı açıklamada, "İşsizlik oranımız yüzde 9.9 oldu. Biliyorsunuz; her sene sonbaharda işsizlikte mevsimsel bir artış oluyor. Bu artışı da öyle görmek gerekiyor. Tabii sadece bu değil; talep koşullarındaki değişim de istihdam piyasası üzerinde etkisini gösteriyor. O yüzden geçen senekinden daha yüksek bir oran görüyoruz" dedi.

    Çağlayan, işsizliği düşürmek için her yıl 600,000'den fazla istihdam yaratılması ve bunun için de daha yüksek hızla büyümemiz gerektiğine dikkat çekti.

    Yeni teşvik sistemi ile son 17 ayda 257,000 kişilik istihdam öngören teşvik belgesi düzenlendiğini söyleyen Çağlayan, "Bugünkü işsizlik oranımız pek çok AB ülkesinden daha düşük olsa da, neticede yüksek bir işsizlik oranımız var. Amacımız bunu yüzde 5-6 seviyesine düşürmek" dedi.

    Verilere göre Türkiye genelinde işsiz sayısı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 292,000 kişi artarak 2.831 milyon kişiye yükseldi.

    Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, 2013 yılı Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.3 puan artarak yüzde 51.3 oldu. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2.9 puan azalarak yüzde 37.2 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow