hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konut satışları düştü

    Konut satışları düştü
    expand

    Konut satışları Mart ayında 87,617 adet olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 11 geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut satışları Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 düşüşle 87,617 adet olurken; Ocak-Mart döneminde de yüzde 6 düşüşle 257,853 adede geriledi.

    "İpotekli satış" olarak nitelenen konut kredisi ile yapılan işlemlerdeki düşüş ise, konut kredi faizlerindeki yüksek seyir nedeniyle çok daha sert oldu. İpotekli satışlarda ilk üç aydaki düşüş yüzde 30'a ulaştı.

    Sektör temsilcileri, borçlanma maliyetlerinin tarihi düşük seviyelere gerilemesi ve yeni ruhsat alınacak konutlara uygulanan KDV artışının talebi öne çekmesiyle 2013'te büyük sıçrama yaşanan konut satışlarının, bu yıl faizlerdeki yükseliş, kurdaki dalgalanma ve yüksek baz etkisiyle yüzde 20'ye varan oranda daralabileceğini öngörüyor.

    TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, Mart ayında yapılan satışların 41,983 adedi ilk satış, 45,634 adedi ise ikinci el satış şeklinde gerçekleşti.

    Türkiye genelinde, toplam konut satışlarının 24,465 adedi ipotekli konut satışı şeklinde gerçekleşirken; ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 27.9 oldu.

    Faizdeki yüksek seyir ipotekli satışlarda sert düşüş getirdi

    Konut kredi faizlerinin geçen yıla göre yüksek seyretmesi, ipotekli satışlarda toplam satışlarda gözlenenden çok daha sert bir düşüşe neden oldu.

    İpotekli satışlar Mart'ta geçen yıl Mart ayına göre yüzde 41 geriledi. İpotekli satışlarda Ocak-Mart döneminde gözlenen düşüş de yüzde 30 oldu.

    Geçen yılın ilk üç ayında gerçekleşen 115,540 adet ipotekli satışa karşın, bu yıl ilk üç ayda ipotekli satışlar 80,570 adette kaldı.

    Konut kredi faizleri mevcut durumda, 10 yıllıkta yaklaşık yüzde 1.1 ile yüzde 1.4 arasında seyrediyor.

    Konut kredi faizleri 2013 yılında yüzde 0.7'nin altını görerek, tarihi düşük seviyeye inmişti. Yüzde 1'in altındaki faiz oranları, konut alımı için uygun seviye olarak niteleniyor.

    Kurdaki yüksek seyir yabancıya konut satışını destekliyor

    TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre, Mart ayında yabancılara ise 1,362 konut satışı yapıldı.

    Yabancıya en çok satışı yapılan iller sırasıyla İstanbul, Antalya, Bursa ve Muğla oldu.

    Yabancılara Şubat ayında 1,071; Ocak ayında da 1,207 adet konut satılmıştı. Böylece yılın ilk üç ayında yabancıya satılan konut adedi 3,640 oldu.

    Yabancılara 2013 yılı tamamında toplam 12,181 adet konut satılmıştı. Dolar/TL'deki yükseliş, yabancıların 2014 yılında Türkiye'de gayrimenkul alımını destekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow