hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nakliyeciler "önlem" istiyor

    Nakliyeciler önlem istiyor
    expand

    Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, kaçak göçmenlerin taşımacıların haberi olmadan araçlara gizlendikleri ve yasal olmayan yollar ile araçlara ve taşıdıkları yüklere zarar vererek yurtdışına çıktıklarının belirlendiğini belirterek, iç gümrük idareleri, yol boyu tır parkları ve sınır kapılarında acil önlem alınması gerektiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şener yazılı açıklamasında, son dönemde tır çıkışlarının yapıldığı kara sınır kapıları ve limanlarda kaçak göçmen trafiği yaşandığını kaydederek, "Türkiye, bir yandan organize göçmen kaçakçılığı ile mücadele ederken diğer yandan göçmenlerin gördükleri ilk tıra bireysel olarak binip sınırı geçme girişimlerine sahne oluyor. Gümrük sahalarının etrafında yüzlerce göçmen binecek araç arıyor" dedi.

    Tırların brandaları ya da halatları kesilerek kaçak göçmenlerin taşımacıların haberi olmaksızın araçlara gizlendikleri ve yasal olmayan yollar ile araçlara ve taşıdıkları yüklere zarar vererek yurtdışına çıktığının tespit edildiğini vurgulayan Şener, bunun insani boyutunun yarattığı sorunlar bir kenara, taşımacıların yurt içinde ve özellikle yurt dışında karşılaştığı haksız cezai işlemler ve büyük mağduriyetlere neden olduğunu vurguladı.

    Şener, "Kaçak geçişlerde yabancı araçların daha çok tercih edildiği gözlense de söz konusu kaçak göçmenlerin yurtdışında yakalandığı durumlarda, olaydan haberi dahi olmayan yerli yabancı tır şoförleri haksız şekilde 2-3 günlük sürelerde nezarette tutuluyor. Bu durum, Türkiye'nin toplam ihracatına da darbe vuruyor. İhraç edilen mallar bekletilince, avukatlık firmalarına yüksek ücretler ödenmek durumunda kalınıyor. Konu ile ilgili gerek iç gümrük idarelerinde, gerek yol boyu tır parklarında, gerekse sınır kapılarında acil önlem alınmalı. Sorun gün geçtikçe büyüyor" ifadelerini kullandı.

    "Sabah yakalanan kaçak göçmen öğleden sonra başka bir tırda bulunuyor"

    Konuyla ilgili acil yaptırımların devreye girmesi gerektiğine dikkati çeken Şener, sabah yakalanan kaçak göçmenin öğleden sonra başka bir tırda bulunduğunu, yakalanan göçmenlerin hiçbir işlem yapılmadan salıverildiğini savundu.

    Bu konuda taşımacılar olarak çaresiz durumda olduklarını dile getiren Şener, hemen hemen her gün bir olayın yaşandığı söz konusu gümrük idareleri içinde ve dışında gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, yol boyu tır parklarında ve tır kuyruklarında emniyet birimlerinin sayısının ve kontrolünün artırılmasının önemini vurguladı.

    Fatih Şener, bu çerçevede tüm yetkili devlet makamlarını göreve çağırdıklarını kaydetti.

    Cem Yılmaz Tokatlıları kızdırdı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow